ЕС се обяви против ограничаването на чужди инвеститори в енергийния сектор

Страните-членки на ЕС се обявиха против т.нар. клауза „Газпром“, която предвиждаше планът на ЕК за хармонизация на европейския енергиен пазар. Според клаузата европейският пазар щеше да е защитен от безконтролната експанзия на чуждестранни инвеститори, припомня EUobaserver.com.
Съгласно споразумението всяка страна-членка на ЕС ще е свободна да реши дали да позволи на чуждестранен инвеститор да се установи на енергийния й пазар. Единственото по-сериозно условие е държавата, от която идва инвеститора, да позволи в замяна достъп до своя енергиен сектор на европейските компании. Все пак държавите ще трябва да се съобразяват и с общата енергийна политика на ЕС, както и да се консултират с ЕК.
Клаузата „Газпром” беше свързана с плановете на Брюксел за разделяне на производствените звена и разпределителните мрежи на големите енергийни компании. Мнозина страни-членки изказаха опасения, че това ще доведе до увеличаване на шансовете на чуждестранни инвеститори да контролират европейските компании.
Най-голяма полза от решението ще извлече Германия, която внася 40% от природния си газ от Русия. Берлин беше най-яростният противник на клаузата. Същевременно Холандия, Дания, Швеция и Великобритания ще направят по-труден пробива на енергийни компании от ЕС на техните пазари, ако държавите, от които са тези компании, не са съгласни да либерализират пазарите си за холандските, датските, шведските и британските инвеститори в енергийния сектор.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *