ЕС спира еврофондове заради свръхдефицит

Брюксел може да спира временно достъпа до еврофондове на държавите членки с лоша бюджетна политика. Това гласи предложение на Европейската комисия, което се очаква да бъде представено публично в сряда, съобщи EU Observer, цитиран от СЕГА.

Мярката е част от опитите на ЕС да въведе по-строги санкции за нарушаване на изискванията на т. нар. Пакт за стабилност и растеж. Според него бюджетният дефицит на страните членки не трябва да надвишава 3% от БВП, а държавният дълг трябва да е под 60% от БВП.

През 2009 г. България например има дефицит от 3.9% за 2009 г., което значи, че ако новите правила се приложат, страната временно няма да има достъп до милиардите от ЕС.

Идеята на институцията, оглавявана от Жозе-Мануел Барозу, е да бъдат блокирани и земеделските плащания, което се очаква да предизвика най-големи спорове между европейските политици. Ако мярката се приеме в този вид, тя ще засегне дори Франция и Германия, които също нарушиха строгите фискални правила.

Комисията, притисната от натиска за структурни реформи в ЕС, вероятно ще започне да следи и определени показатели за конкурентоспособност на икономиките, например промяната в заплащането на труда, пише още EU Observer. Ако държавите изостават в тази сфера, също ще бъдат наказвани финансово.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *