ЕС с търговски излишък от 4,4 млрд. евро през февруари

4,4 млрд. евро е търговският излишък на ЕС през февруари тази година в сравнение с дефицит от 13,3 млрд. евро през първия месец на годината. На месечна база износът нараства с 0,9%, а вносът намалява с 0,5%, сочат данните на Евростат.

В еврозоната е отчетен излишък в размер на 13,6 млрд. евро спрямо 800 млн. евро през януари. В 18-членния валутен съюз износът се увеличава с 1,2%, а вносът – с 0,6%.

Сред страните членки с най-голям търговски излишък през първия месец на годината е Германия – 15,3 млрд. евро. На следващо място са Холандия и Ирландия със съответно 5 млрд. евро и 2,4 млрд. евро. С най-голям дефицит е Великобритания – 9,6 млрд. евро.

Данните на европейската статистическа служба сочат, че търговският баланс на България също е отрицателен в размер на -400 млн. евро през януари.

На годишна база през първия месец на 2014 г. вносът от почти всички основни търговски партньори на ЕС спада. Изключения са Турция (ръст от 3%), Китай (1%) и Индия, където стойностите остават непроменени. Най-голям спад обаче е отчетен в Русия – 10%. Намиращата се в обтегнати отношения със Запада държава е и сред страните, в които се наблюдава най-голям срив на износа на съюза – 10%. Същата стойност е отчетена и в Бразилия.

В началото на годината увеличение има при търговския излишък на ЕС със САЩ, който достига 6,6 млрд.евро. С Китай и Русия пък е отчетен спад на дефицита до съответно 13,6 млрд. евро и 9,3 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *