ЕС финансира 1300 студенти по Еразмус Мундус

1345 студенти от целия свят ще получат стипендия, финансирана от ЕС, за да започнат обучение по съвместни магистърски програми „Еразмус Мундус“ тази есен, съобщи Европейската комисия.

Стипендиите ще покриват всички разходи по техните програми за обучение, които обхващат две или повече висши учебни заведения с цел получаване на съвместна или двустранна магистърска степен. Повечето програми са с времетраене две години.

Стоте съвместни магистърски програми Еразмус Мундус обхващат широк кръг от предмети – от астрофизика и нанотехнологии до картография и спортна етика. Тазгодишните стипендии бяха отпуснати на студенти от шестте континента, като петте най-силно представени страни бяха Бразилия (79 студенти), Индия (63), Иран (59), Бангладеш (58) и Мексико (49).

Минимум 75 % от стипендиите са за студенти от страните партньори, като допълнителни стипендии се отпускат за някои региони по света, където висшето образование е приоритетна област за сътрудничество на ЕС. Останалите 25 % са за студенти от ЕС и други страни по програмата.

Всяка магистърска програма разполага също с безвъзмездни средства от ЕС за гостуващи университетски преподаватели, които допринасят за програмата чрез изнасяне на лекции или провеждане на научни изследвания.

Около 40 нови магистърски програми ще бъдат добавени към каталога на Еразмус Мундус през лятото. Така за следващия кръг на подбор ще има още по-широк набор от програми, за които ще може да се подават заявления за получаване на стипендии, информира technews.bg.

Срокът за подаване на заявления – за студенти, които желаят да започнат програмата си през есента на 2018 г. – ще започне да тече през октомври 2017 г. и ще продължи до януари 2018 г., уточнява Европейската комисия.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *