ЕС ще се бори със зависимостта си от петрола

Зависимостта на Европейския съюз от внос на петрол ще достигне 95% през 2030 г., алармират от Европейския парламент. Добивът на петрол на Европейския съюз и Норвегия през 2007 г. отговаря на 30% от търсенето на вътрешния пазар, като същевременно разходите за добив са се увеличили двойно от 2005 г. насам.
Евродепутатите призовават за използването на неконвенционални петролни ресурси, както и за преминаване към транспорт, който не консумира петрол. Според тях потреблението на петрол може да се намали също така чрез използването на енергия от
възобновяеми източници.
ОтЕП подкрепят провеждането на срещи на високо ниво между държавите потребители и производители на петрол, за да се предотврати поддържането на изкуствено високи цени на петрола от последните. Те смятат също за абсолютно необходимо да се повиши прозрачността на пазара, за да се стабилизират цените на черното злато.
Членовете на ЕП подкрепят също така предложението за предприемане, при необходимост, на краткосрочни мерки за смекчаване на бъдещи увеличения на цената на петрола.
Депутатите искат страните членки на Европейския съюз да положат повече усилия за използване на неконвенционални петролни ресурси за търговски цели (като шистово масло и петролен пясък) и изразява убеждението си, че трябва да се прилагат мерки, които да доведат до намаляване на търсенето на суровината.
От Европарламента препоръчват нефтодобивните дружества да реинвестират по-голяма част от печалбата си в проучването и разработването на нови залежи на петрол и в насърчаването на енергоспестяващи технологии и изследването на алтернативите на
петрола (особено в областта на транспорта).
Същевременно,депутатитепризоваха държавите членки да предоставят финансова подкрепа за инвестиции в алтернативни източници на енергия.
От ЕП подчертават, че проектите за нова петролна инфраструктура,каквито сатръбопроводите Одеса-Гданск и Констанца-Триест, са от първостепеннаважност за Обединена Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *