ЕС ще финансира „зелени“ и иновативни проекти в строителството

Тази седмица Европейската комисия (ЕК) публикува покана за предложения за екологично иновативни проекти, които ще получат финансиране по програмата за конкурентоспособност и иновации в ЕС, съобщават от комисията.
Инициативата е насочена към компании и организации от частния сектор, които са разработили екологичен продукт, услуга, практика за управление или процес с доказана ефективност, който обаче все още не е развит и предложен на пазара поради различни трудности.
От комисията ще предоставят финансиране за преодоляване на въпросните трудности, за да може продуктът да бъде успешно маркетиран.
Фокусът на програмата тази година е насочен към сектора на строителството. Проектите трябва да са в областта на иновативните строителни продукти или процеси в контекста на устойчивото развитие в сектора. Успешните проекти може да касаят иновативни строителни материали, продукти и услуги, насочени към качеството на въздуха в помещенията, ефективното използване на водните и енергийни източници или адаптация към промените в климата.
Експертите от ЕК ще оценяват процеси, продукти, строителни услуги и интегрирани подходи както за жилищното така и за нежилищното строителство.
Наред с екологичните предимства предложените проекти трябва да демонстрират развитие в контекста на политиката и приоритетите, целите и законодателството на ЕС, да показват степента на иновативност и приноса си към техническото развитие в сектора, казват от комисията.

финанси
investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *