Ето как се замазва скандал

Разбира се, икономическият министър Трайчо Трайков е уволнен по причини, които нямат нищо общо със здравеопазването, но от това ефектът не се променя – в момента политически активната част от обществото масово се занимава с това да обсъжда Трайков и последиците от неговото отстраняване, като оставя на заден план всичко останало. А „всичко останало“ е точното име на големия провал с дългосрочни последици – провала в здравеопазването.
Помните ли имената им?
В демократичния свят няма правителство, което за две години и половина да смени четирима министри в тази консервативна сфера и да се отърве без драскотина. Но точно това се случва на правителството на Бойко Борисов – то оцелява въпреки всички симптоми за колапс на обичайните кабинети. Въпреки факта, че няма политика в системата на здравеопазването, и въпреки четири поредни доказателства, че не умее да извършва кадрови подбор в ръководството на тази система.
Справка за развитието на предишните министри показва, че първият министър на здравеопазването на ГЕРБ Божидар Нанев се е задържал на поста 8 месеца. Следващият – Анна-Мария Борисова – е управлявал по-малко от 5 месеца, а третият – Стефан Константинов – е бил министър година и пет месеца.
 

За 51 процента от българите най-важни са реформите в здравеопазването

Ако вече сте забравили имената на тези министри, причината е тройна. Първо, нито един от тях не е обявявал каква политика ще следва. Второ, нито един от тях не е бил активен в изработване на политика в здравеопазването преди да стане министър. И трето, самият премиер не се притесни да подчертае, че изборът поне на един от тях е напълно случаен. Примерът, който прослави кадровата политика на Борисов, е свързан с Анна-Мария Борисова – жена, която била предпочетена за министър след случайно запознанство с лидера на ГЕРБ на крайпътна бензиностанция.
Тези министри идваха на власт също така случайно, както си и тръгваха от властта. А сегашният избор на Десислава Атанасова е мотивиран също толкова неубедително, колкото и предишните – този път за приоритет е послужило разсъждението, че кандидатката не е лекар по професия.
Важно, по-важно, най-важно
Впрочем, независимо дали става дума за „приоритети“, „критерии“ или „политики“, подходът е един и същ – тези думи се ползват, за да означат някакво мерило-еднодневка, а не за да подчертаят трайността, която би следвало да им е иманентно присъща.
Това нехайно отношение към здравеопазването контрастира твърде силно с обществената преценка за нуждите на страната. Според 51% от българите реформите в здравеопазването са най-важните и би следвало да продължат. На второ място по важност хората поставят реформирането на пазара на труда, но това второ място е на огромното отстояние от 12 процентни пункта спрямо здравеопазването. Възглед, който по нищо не личи да се споделя от настоящото правителство.

Татяна Ваксберг, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *