Ето как съдбата на цяла корейска индустрия зависи от Китай

Съдбата на южнокорейското ястие кимчи е в ръцете на Китай. Гозбата е съставена предимно от ферментирало зеле. Кимчито наподобява българското кисело зеле, но е с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

Когато Китай прекласифицира ястието преди няколко години, износът на кимчи от Корея се изпариха. Като кисел продукт, кимчито не отговори на стриктните хигиенни изисквания за внос в Китай, пише New York Times.

Сега Китай е обещала да преразгледа обозначението – отстъпка, която може да проправи пътя за нов бум на износа, след като двете страни сключиха мащабна търговска сделка.

Години наред по-евтиното китайско кимчи заливаше Южна Корея, подбивайки местните производители, на които не беше позволено да изнасят за Китай.

Всъщност Китай е приела застрашително големи размери в южнокорейската икономика. Тя е най-големият партньор на Южна Корея, като общата стойност на двустранната търговия възлиза на 235 млрд. долата. Това е близо два пъти повече от общата сума със САЩ.

Китай подписа споразумение за свободна търговия с Южна Корея през юни. Така всяка от двете страни ще премахне вносните тарифи при повече от 90% от всички стоки, включително медицинско оборудване, електроника и кимчи – за следващите 20 години. Очаква се сделката да увеличи търговията между Китай и Южна Корея до 300 млрд. долара.

Ястието кимчи има специално място в културата на Южна Корея. През годините кимчито е присъствало на трапезата при всяко ядене.

Всяка година хиляди служителки от хранителната компания Korea Yakult Corporation запълват Seoul Plaza, за да правят кимчи за благотворително събитие.

През 2013 г. „Yakult ladies“, както биват наричани служителките, счупиха Световния рекорд на Гинес за брой хора, които правят кимчи едновременно. Тогава се събраха 2 635 жени.

Производителите във фабриките в страната обаче все още са разклатени от бюрократичната промяна в Китай. С определянето на кимчи като „туршия“, китайското правителство фактически блокира целия внос на продукта от Южна Корея. Кимчи е ферментирало ястие и има високи нива на бактерии. Като такова, то не мина стандартите за хигиена, които обикновено се прилагат за туршиите, които са стерилизирани и имат ниско количество бактерии.

През февруари китайското правителство обяви, че ще прегледа правилата за кимчито. Остава неясно обаче дали класификацията е била променена, тъй като Световната търговска организация още не е потвърдила новото обозначение.

Все пак корейското правителство се опитва да опази културно-историческото значение на кимчи. То успя да лобира пред ООН за обявяване на кимчи като културно наследство.

Въпреки тези усилия обаче, кимчи губи част от общественото си значение в съвременна Южна Корея. Младите хора прекарват повече време онлайн на смартфоните си и други устройства, отколкото на трапезата.

Някогашните семейни традиции хората да се събират, за да направят кимчи всяка есен, да приготвят зелето и да го съхранят в буркани в мазето за няколко месеца, замират. Днес само някои по-млади южнокорейци си правят сами кимчи. Други дори рядко до ядат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *