Ето къде отивали парите ни!

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Във водовъртежа на абсурдните харчове

Държавата /без значение дали е българската, германската или някоя друга/ има забележителната способност да съсипва парите на данъкоплатците по най-безмислен, а и доста абсурден начин. Примерите са доста красноречиви…

… и точно 127 на брой, без претенции за изчерпателност. Все примери за товакакдържавата“закопава“ по няколко милиона евро от средствата на данъкоплатците и то всяка година.Куриозите са толкова абсурдни, че човек не винаги е склонен да повярва:

Един общински спортен стадион на остров Рюген в Балтийско море, федерална провинция Мекленбург-Предна Померания, бил прясно саниран за2 милиона евро. Въпреки това моравата продължавала да се наводнява при дъжд. Затова специализирана фирма пуснала на игрището специално доставени за целта 200.000 дъждовни червеи, които така да разровят почвата, че тя да поема повече вода. Това струвало още 7.000, но ефектът бил равен на нула.
Да се пенсионираш на 37…
Във федерална провинция Долна Саксония Съюзът на данъкоплатцитеконстатирал, че две учителки били пенсионирани неправомерно. Едната била на 37 години, другата на 40, без да са спазени каквито и да билокритерии за трайна нетрудоспособност. В единия от двата случая данъчнитеконтрольори са подали жалба срещу просветните власти на провинциятапо подозрение за злоупотреба.
Bildunterschrift: Ето така, може би, изглежда кучешката естакада
Много от случаите в представената в Берлин „Черна книга на злоупотребите“ се отнасят до скъпоструващи грешки, допуснати при планирането на нови проектиили до безбожното завишаване на разходитеза тяхното изграждане. На току що завършеното скоростно ЖП-трасе между Кьолн и Франкфурт на Майн трябвало да бъдат демонтирани 20 километра шумо- и ветрозащитни стени, тъй като не издържали навъздушното налягане, предизвиквано от свръхскоростните влакове. Разходите по ремонта възлизатна повече от 45 милиона евро!
Образцова любов към… животните
В провинция Райнланд-Пфалц в хода на строителните работи по околовръстно шосе между няколко населени места бил изграден мост за 430.000 евро, чиято единствена функция е съхраняването на един малък полски път без настилка, отклоняващ се от околовръстното. Този пътне се използва от превозни средства, а само от местни хора, разхождащи кучетата си.
В столицата Берлин, недалеч от Райхстага, администрацията на парламента реставрира стара сграда срещу повече от 41 милиона евро, аза да могат депутатите и сътрудниците им да изминават сухи по време на дъжд пътя до отсрещната сграда, се копае тунел с дължина от 80 метра. Цена: 7 и половина милиона.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Данъкоплатецът „подава жега“
На сауна с депутат…
Като успех за данъкоплатците се отчита, че построенатапрез 2003 година сауна за депутатите, която струвала десетки хиляди евро, се закрива, понеже посещаемостта й била нулева.
Министърката на труда Урсула фон дер Лайен си е назначила не по-малко от 37 сътруднициза връзките й с обществеността, разпределенив 4 отдела. Което обаче не пречи министерството да възлага и на три частни пиар-агенции до полагат грижи за имиджа му срещу недотам скромни хонорари.
9 милиона евро за пощенски марки и печат излиза безмисленото съобщение, разпратено до всички пенсионери в републиката, че тази година пенсиите няма да се увеличават. Макар че това бе оповестено предварително по официални канали.
А тук изброихме само 8 от 127 случая…

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *