Еуфорията на пазарите започна да отшумява

Пазарите реагират нервно на съобщенията, че испанският премиер Мариано Рахой все още не е решил дали да поиска помощ чрез новата програмата на Европейската централна банка за изкупуване на държавни облигации, което ще означава подаване на молба до постоянния спасителен фонд за еврозоната.
Въпреки, че вчера еврото успя да се задържи над 1.30 спрямо американския долар, то в ранните часове на тази сутрин тази ключова подкрепа бе преодоляна. Американският долар се повиши и спрямо другите си основни конкуренти на форекс пазара, като австралийския, новозеландския и канадския долар.
Независимо от ръста на БВП за второто тримесечие на Нова Зеландия, до 2.6% на годишна база, новозеландският долар отчита спад спрямо водещите световни валути, към ранните часове на тази сутрин.
Ускоряващото оттегляне на депозити от банки в европейските страни застрашава подновяването на икономическия растеж и накърнява основния принцип на единната валута за интегрирана финансова система.
Общо 326 млрд. евро (425 млрд. USD) са били изтеглени от банки в Испания, Португалия, Ирландия и Гърция през 12-те месеца, до 31 юли, по данни на Bloomberg. Изтеглянето на депозити от четирите страни съвпада с повишение от близо 300 млрд. евро при банките на седем държави, считани за ядрото на еврозоната, включително Германия и Франция, което в голяма степен съвпада с оттеглените депозити.
Това води до фрагментация на кредитния пазар и до двустепенна банкова система, което възпира икономическото възстановяване и обезсилва политиката на Европейската централна банка през третата година от началото на дълговата криза.
„Изтичането на капитали води до дезинтеграция на еврозоната и отдалечаване на периферните от централните икономики“, заяви Албърт Гало, установеният в Лондон ръководител на европейските кредитни проучвания на Royal Bank of Scotland Group Plc. „Компаниите плащат с 1 до 2 процентни пункта повече, за да заемат средства в икономиките от периферията. При такива разлики не може да се стигне до растеж.“
Икономическите новини от САЩ показаха, че продажбите на съществуващи жилища са се увеличили през август до най-високото си ниво от май 2010 г. Започнатите жилища пък са се повишили с 2,3% до сезонно изгладен годишен темп от 750 хил. броя. „След като централните банки повишиха апетита към рисковите активи, е трудно да се посочи следващият катализатор, който ще въодушеви купувачите за още един скок”, посочва Елиът Спар, пазарен стратег в Stifel Nicolaus. ”За низходящо движение обаче не е нужен катализатор. Когато активността на купувачите стихне и ръстовете намалеят, то ще станем свидетели на немалка корекция”, допълва Спар.
Цената на петрола се срина
Цената на американския лек суров петрол се срина с близо 4 долара по време на вчерашната търговия, което е най-големият дневен спад на суровината от 11 юни насам.
Натискът се запази и по време на азиатската сесия тази нощ, като към 8ч. българско време, фючърсите с доставка месец октомври се търгуват на цена от 90.80 долара, което е спад от 1% за деня. Това са най-ниските стойности на черното злато от началото на месец август насам. Само за вчера американският петрол загуби 4% от стойността си, а от началото на седмицата загубите му надвишават 9%.
Запасите от петрол в САЩ, без тези от стратегическия резерв, отчетоха ръст от 8.5 млн. барела, до 367.6 млн. барела, за седмицата до 14 септември. Ръстът на запасите са доказателство за слабото търсене, което от своя страна е признак за забавяне на икономиката.
Лондонският сорт Брент понижи стойността си с 3.5 долара за барел, до 108.20 долара за барел, което е най-ниската му стойност от 3 август, насам. В ранните часове на тази сутрин барелът сорт Брент се търгува на цена от 107.70/80 долара. От началото на седмицата цената му е загубила 7.7% от стойността си.
Междувременно стана ясно, че Саудитска Арабия е предложила на основните си клиенти в Европа и Азия, както и на САЩ, да направи допълнителни доставки на петрол до края на годината. Това е знак, че най-големият износител в света се опасява от въздействието на покачващите се цени на черното злато върху глобалната икономика.
“Сегашните цени са твърде високи”, коментира анонимен високопоставен източник от Саудитска Арабия. „Бихме искали да видите цените на петрола до 100 долара за барел“, допълва източникът.
Златото остава във високите си нива за седмицата, а дори и за годината, като вчера направи лек пробив във възходяща посока и достигна цена от 1779.20 долара за унция, което е нова най-добра стойност от 29 февруари, насам. От началото на седмицата ценният метал се движи в диапазона 1752 – 1779 долара, което е признак за възобновеният интерес към него.
По време на азиатската сесия тази нощ златото бе подложено на известен натиск, като загуби около 7 долара от цената си при затварянето на американската сесия. Така в ранните часове на тази сутрин жълтият метал се котира на цена от 1764/65 долара за унция.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *