ЕЦБ: Гърция ще трябва да обслужва своите дългове

Новата гръцка администрация ще трябва да изплаща дълга на страната, който в крайна сметка е притежание на данъкоплатците в еврозоната, въпреки че са възможни преговори за удължаване на падежа на гръцкия дълг, заяви днес Беноа Кьоре от Европейската централна банка.

В интервю за френската радиостанция Europe 1 той посочи, че новото правителство в Гърция, което трябва да се формира през следващите дни, ще трябва да спазва ангажиментите си и да продължи своето погасяване на държавните задължения, като в същото време е възможно да се стартират преговори за удължаване на матуритета на дълга.

Той направи това изявление, след като в неделя гръцките избиратели дадоха победата на радикалната лява партия СИРИЗА, водена от Алексис Ципрас.

Г-н Ципрас трябва да плаща. Това са правилата на играта и няма да има място за едностранното поведение в Европа, въпреки че не изключвам възможността за разсрочване на гръцкия държавен дълг. Ако той не плаща, това ще означава изпадане в неплатежоспособност и ще бъде в нарушение на европейските правила, заяви Беноа Кьоре и допълни, че институциите на Европейския съюз са готови да разговарят и да си сътрудничат с Гърция.

Алексис Цирпас заложи цялата си предизборна кампания на противопоставяне на настоящите строги мерки на икономии, включващи бюджетни съкращения и данъчни увеличения в замяна на спасителната финансова програма на международните кредитори на страната за 240 млрд. евро.

Тъй като голяма част от гръцки дълг е притежание на останалите страни от еврозоната и респективно на техните данъкоплатци, взимането на евентуално решение за разсрочване на дълговете трябва да се осъществи от финансовите министри на страните – членки от региона.

Гърция дължи около 40 млрд. евро на Франция и до 60 млрд. евро на Германия, посочи Беноа Кьоре.

Дългът се държи от европейските данъкоплатци, а не от спекуланти или от участници на финансовите пазари, така че евентуално негово анулиране би било подарък в размер на 240 млрд. евро за Гърция, каза той.

Беноа Кьоре обаче посочи, че ситуацията в Гърция е малко вероятно да засегне други страни от периферията на еврозоната, визирайки Португалия и Ирландия. Финансови пазари разбират, че сега ситуацията е различна, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *