ЕЦБ е на кръстопът

Водещото събитие, което ще ангажира вниманието на пазарните участници през новата седмица, несъмнено ще бъде очакваното с интерес месечно заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ). На фона на неблагоприятните новини от региона експертите прогнозират институцията да прибегне до серия от мерки за стимулиране на икономическата активност на Стария континент.

Интерес за пореден път ще привлекат и данните от най-голямата икономика в света – тази на Съединените щати. Основният фокус ще бъде пазара на труда, където се очакват данните за равнището на безработицата през май.

В понеделник пазарите в Китай ще останат затворени заради национален празник. Япония пък ще публикува данните за капиталовите разходи.

В Австралия се очакват данните за издадените разрешителни за строителство.

В еврозоната Германия ще публикува предварителните данни за инфлацията на потребителските цени. В Испания и Италия се очакват пък данните за производствената активност.

По-късно през първия ден на седмицата се очакват данните на Института за управление на доставките за производствената активност в САЩ.

Във вторник Китай ще публикува данните за активността в сектора на услугите, както и окончателните данни на HSBC за сектора на производството.

Япония ще представи доклад за средните доходи от парични средства.

В Австралия пък се очакват данните за текущата сметка и продажбите на дребно – правителствената мярка на потребителските разходи, които са отговорни за по-голямата част от общата икономическа активност.

Също в Австралия централната банка ще обяви решението си за основните лихвени проценти и ще публикува своя традиционен отчет, очертаващ икономическите условия и фактори, повлияли върху него.

В еврозоната се очакват предварителните данни за потребителските цени, както и доклада за равнището на безработицата. Испания пък ще публикува данните за промяната в броя на заетите.

В сряда Австралия ще публикува месечния си доклад за нивото на брутния вътрешен продукт – най-широкият индикатор на икономическата активност и водещ показател за икономическия растеж.

Великобритания, Испания и Италия ще представят данните за активността в сектора на услугите.

В САЩ се очакват данните за създадените нови работни места извън селскостопанския сектор. Също в сряда Щатите и Канада ще публикуват данните за търговския си баланс.

Канадската централна банка ще обяви решението си за основния лихвен процент. То ще бъде придружено от представянето на доклад за икономическите условия и фактори, повлияли върху решението.

В четвъртък Австралия ще представи данните за търговския баланс – разликата между стойността на вноса и износа. В Китай пък се очакват данните на HSBC за сектора на услугите.

Еврозоната ще представи данните за продажбите на дребно. В Германия пък се очакват данните за индустриалните поръчки.

По-късно през деня ЕЦБ и Английската централна банка ще обявят решенията си за основните лихви. В САЩ пък ще бъде публикуван седмичния доклад за първоначалните молби за помощи при безработица.

В петък Германия ще публикува данните за търговския баланс на страната. В Швейцария пък се очакват статистиката за валутните резерви.

Великобритания ще представи данните си за търговския баланс и доклада за потребителските очаквания за инфлацията.

Последното ключово събитие за седмицата ще дойде от САЩ, където се очакват данните за равнището на безработицата и правителствените данни за новите работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *