ЕЦБ запази лихвата на 4%

Управителният съвет на ЕЦБ взе решение минималният лихвен процент на заявката по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 4%, 5% и 3%, се казва в съобщение на банката.

Преди това на заседание „Банк ъф Ингланд” реши да понижи лихвата с 0.25 на сто до 5%. Банкерите очакват инфлацията в Обединеното кралство да се увеличи заради високите цени на горивата и хранителните продукти. Отражение ще даде и обезценяването на паунда на валутните пазари, най-вече по отношение на вноса. За да остане инфлацията на поставената от банката цел от 2% „Банк ъф Ингланд” реши да понижи лихвата с 0.25%, се казва в съобщението на финансовата институция.

Няколко от най-големите банки във Великобритания намалиха променливите си лихви по кредитите с четвърт процентен пункт, синхронизирайки действията си с решението на „Банк ъв Ингланд” да даде малко спокойствие на собствениците на жилища, изправени пред силно увеличени разходи за погасяването на ипотеките, предаде Ройтерс.

Решенията на двете институции бяха очаквани за участниците на валутните пазари. Доларът остава изключително слаб спрямо еврото и швейцарския франк. Съотношението му спрямо общата валута е 1.5857.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *