ЕЦБ започва да осъществява банков надзор от ноември 2014 г.

На проведената в края на миналата седмица среща на финансовите министри от ЕС (ЕКОФИН) беше потвърдено, че ЕЦБ ще се започне да осъществява функциите на европейски банков надзор към края на следващата година (4-ти ноември 2014-а).
ЕКОФИН се съгласиха, че директната банкова рекапитализация (директна банкова финансова помощ) от страна на Европейският механизъм за стабилност (ESM) ще бъде обвързана с банковия надзор на ЕЦБ, информира finance.bnr.bg.

В случай на недостиг на капитал, банките ще трябва да повишат техния капитал чрез набиране на средства от финансовите пазари и ако не успеят, ще бъде активирани националните спасителни финансови механизми. Чак след това проблемът с недостиг на банковия капитал ще бъде разглеждан на ниво Европейски съюз, обявиха европейските финансови министри.

ЕКОФИН се споразумяха, че инструментите на Европейския стабилизационен механизъм (ESM фонда) могат да бъдат използвани според договорените правила за подходящо „самостоятелно спасяване“ (аналогично на спасяването на голямата кипърска банка Bank of Cyprus, когато бяха „порязани“ депозитите над 100 хил. евро) и чак след това чрез правителствени заеми и директна рекапитализация, която да не надвишава 60 млрд. евро.

Финансовите министри на ЕС обаче не успяха да постигнат окончателна договореност относно общ механизъм за ликвидация на проблемни банки, но заявиха, че все още е възможно постигане на политическо споразумение преди края на годината. Първоначално беше планирано министрите на финансите да обсъдят този въпрос в дълбочина на срещата си в Брюксел. Но този план се променя след като германския финансов министър Волфганг Шойбле каза на своите колеги, че той няма мандат от немското правителство за постигане на подобно споразумение.

Министрите от ЕКОФИН остават все още разделени по редица ключови въпроси като обхвата на предложения общ спасителен банков механизъм, относно въпроса как ще се финансира общия фонд за справяне с проблемните банки и дали Европейската комисия или финансови министри трябва съвместно да решават кога дадена проблемна банка трябва да бъде закрита (да обяви фалит).
Междувременно в изявление на Европейския консултативен съвет се посочва, че страните-членки ще трябва да създадат национални спасителни банкови фондове преди ЕЦБ да приключи своя преглед за оценка на финансовите активи на водещите (структурно значими) банки от еврозоната. Според това изявление, директни кредити от Европейския механизъм за стабилност (ESM) могат да бъдат позволени, когато бъдат приети съответните процедури на национално и на европейско ниво.

В тази връзка, управителят на настоящия Европейски банков надзор (EBA) Енриа заяви пред немската преса (в-к Франкфурте Алгемайнен Цайтунг), че доста малък брой европейски банки могат да бъдат закрити (да обявят фалит), тъй като националните правителства желаят да запазят тези банки работещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *