ЕЦБ започна с покупките на обезпечени облигации

Европейската централна банка (ЕЦБ) започна с покупките на обезпечени облигации. Това е поредният опит на финансовата институция за съживяване на стагниращата икономика на еврозоната, пише Financial Times.

Извършените покупки са първите под условията на облигационната програма, чрез която ЕЦБ ще похарчи милиарди евро за обезпечени облигации и ценни книжа, обезпечени с активи, в следващите две години в опит да стимулира кредитната активност в региона.

От ЕЦБ потвърждават, че са започнали с покупката на обезпечените облигации. Покупките на ценни книжа, обезпечени с активи, пък ще стартират по-късно през годината. Считано от тази седмица, всеки понеделник следобед ЕЦБ ще разкрива колко активи е изкупила.

Базираната във Франкфурт институция е закупила краткосрочни френски облигации от Societe Generale SA и BNP Paribas SA, както и испански ценни книжа от други банки, споделят пред Bloomberg две лица, запознати с процесите, но пожелали анонимност. Говорителите на двете френски банки отказват коментар пред агенцията.

Така ЕЦБ за трети път стартира програма за изкупуване на обезпечени облигации. Предходните две бяха през юли 2009 г. с цел подкрепа за финансовата система след фалита на Lehman Brothers Holdings и през ноември 2011 г. с цел подкрепа за банките в еврозоната след разразяването на дълговата криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *