ЕЦБ остави лихвения процент непроменен

Еврото нарасна спрямо долара след като Европейската централна банка остави основния лихвен процент непроменен на рекордно ниското ниво от един процент.
Икономистите не очакват никаква промяна до края на следващата година.
По повод решението президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви на пресконференцията, че икономиката на региона ще се възстанови постепенно и спешните мерки, въведени за противодействане на финансовата криза, могат да бъдат прекратени в своевременно.
Тези мерки носят дългосрочен риск от инфлация и пазарите имат желание да узнаят кога централната банка мисли, че икономиката на региона ще бъде достатъчно силна, за да отегли стимулиращите мерки.
Относно инфлацията Трише заяви: „Резултатите от паричния анализ потвърждават оценката за ниско ниво на инфлация в средносрочен план, тъй като растежът на кредитите продължава да се забавя. На този фон ние очакваме ценовата стабилност да се запази в средносрочен план, като по този начин ще подкрепи покупателната способност на домакинствата в Еврозоната.”
Очевидно по-оптимистичните коментари на Трише за икономическото възстановяване на Еврозоната показват, че централната банка постепенно се приближава до стратегията за излизане от сегашната изключително експанзивна политика.
Вероятно 16-те страни, използващи еврото, ще се върнат към растеж през третото тримесечие.
Услугите и преработвателната промишленост нараснаха за трети пореден месец през октомври, а бизнес доверието нарасна до най-високото си ниво от повече от година.

Euronews
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *