ЕЦБ отрече банкнотите от 500 евро да са хит за бандитите

Няма доказателства, че банкнотите с номинал от 500 евро са предпочитани от престъпния свят, обяви Ив Мерш от ЕЦБ, цитиран от БНР. По-рано тази седмица Европейската комисия предупреди, че евробанкнотите с голям номинал са предпочитано разплащателно средство за криминалната престъпност и обеща да работи в тясно сътрудничество с Европол и с ЕЦБ за справяне с проблема.

Видяхме, че има комуникация от страна на Комисията и има полицейски представители с мнение по този въпрос, както и задействане на специално звено в Г-20, което се е заело с тази задача, посочи Мерш пред репортери в кулоарите на конференция в Цюрих.

Мерш каза, че за да се стигне до добре обосновано решение, той би приветствал предоставянето на повече доказателства, че банкнотите с номинал 500 евро наистина спомагат за облекчаване на престъпната дейност. Бих бил много доволен, ако има съществени доказателства, които да бъдат изпратени на Европейската централна банка във връзка с този важен въпрос, отбеляза Ив Мерш.

Засега това са само твърдения и ние бихме искали да получим конкретни доказателства, за да можем да предприемем съответните действия, добави той.

Въпросът с големите по номинал евробанкноти, използвани най-често от криминалната престъпност, беше повдигнат от шефа на ЕЦБ Марио Драги в началото на седмицата по време на негов доклад пред Европейския парламент в Страсбург. Тогава той отбеляза, че банката може да преразгледа в бъдеще въпроса с евробанкнотите с висок номинал, но допълни, че все още не е взето конкретно решение.

Драги отбеляза, че шестима членове на Изпълнителния съвет на Централната банка от известно време насам обсъждат този въпрос и вече е в ход техническа работа, чрез която да се разгледа темата за банкнотите с висок номинал. Големите по размер банкноти, като тези за 500 евро, са доста дискусионни, поради използването им от организираната престъпност. Все още не сме взели решение. Има редица въпроси относно това, как най-добре да изпълним конкретното решение и как да го съобщим. Ние искаме да направим промени, но желаем да направим тези промени както е по реда си, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *