ЕЦБ подкрепи Португалия и Ирландия, неглижира Италия и Испания

Вчера ЕЦБ, след близо 4-месечно прекъсване, поднови изкупуването на държавни облигации на страни членки на еврозоната на вторичните пазари, за да стабилизира финансовата система на ЕС.
Междувременно днес стана известно, че срещу това решение на вчерашното заседание на банката за гласували четирима членове на Управителния съвет. Сред тях са представителите на Германската централна банка (Бундесбанк), информира ИТАР-ТАСС. Все пак мнозинството членове на съвета и председателят Жан-Клод Трише подкрепиха тези извънредни мерки.
Според независими експерти фактът, че ЕЦБ купува облигации на Ирландия и Португалия – двете страни от еврозоната, които в момента получават финансова помощ като част от стабилизационните програми на ЕС и МВФ, говори за опасенията на франкфуртската институция за ситуацията, възникнала на финансовите пазари. Освен това представители на деловите среди съобщиха, че Италия и Испания днес са изразили недоволството си от ръководството на ЕЦБ за това, че банката не купува техни облигации.
„Азиатски инвестиционни фондове дадоха да се разбере, че повече няма да придобиват облигации на Рим и Мадрид, докато ЕЦБ не започне да ги купува“, отбеляза пред ИТАР-ТАСС представителят на лондонското Сити. Един от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ – управителят на Белгийската национална банка Люк Кун – днес не изключи възможността за изкупуване на италиански и испански облигации от франкфуртската институция, при условие че въпросните страни положат предварително необходимите усилия, предаде Франс прес.
Днес рисковата премия, която Испания и Италия трябва да плащат на пазарите на облигации достигна исторически максимум на фона на опасенията от разпространение на дълговата криза в еврозоната, предаде Франс прес. Към 10:00 часа българско време спредът – разликата между доходността по испанските облигации и германския еквивалент, който служи за сравнение – достигна 417 базисни пункта за Испания и 416 базисни пункта за Италия.

Финанси
 

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *