ЕЦБ предупреди гръцките банки да спрат да финансират държавата

Европейската централна банка е инструктирала най-големите банки в Гърция да се въздържат от покупки на правителствени облигации. Този ход увеличава натиска върху управляващите в Атина да постигнат споразумение с международните кредитори. За ограничителната мярка на гръцките банки е било съобщено късно вчера, пише The Financial Times.

Гърция трябва да отстъпи пред международните си кредитори, за да бъдат отпуснати оставащите около 7.2 млрд. евро по настоящата спасителна програма за страната.

Със забраната ЕЦБ на практика оставя гръцкото правителството без източници на финансиране, освен данъчните приходи.

Банките в Гърция няма как да не се съобразят наложената мярка, защото са зависими от парите, които ЕЦБ им отпуска през гръцката централна банка. И за тях кранчето се затяга.

ЕЦБ наложи таван от 3.5 млрд. евро на обема на новите средства, които могат да бъдат използвани от гръцките банки чрез Механизма за спешна ликвидност /ELA/.

Миналия месец Европейската централна банка спря да приема гръцки облигации като обезпечение, което би позволило на гръцките търговски банки да се възползват от нейните редовни операции за осигуряване на ликвидност.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги отхвърля критиките на гръцките власти, че ги притиска до стената.

По-рано този месец Драги отчете, че заемите за Гърция от ЕЦБ вече възлизат на над 100 млрд. евро или около две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *