ЕЦБ се огъна под инфлационния натиск

Европейската централна банка обяви съвсем неочаквано възможността от увеличаване в скоро време на основния лихвен процент, пише в днешния си брой германското издание на в. „Файненшъл таймс”.

„На следващата среща в началото на юли може да се стигне до решение за увеличаване на лихвите”, каза президентът на институцията Жан-Клод Трише. По думите на управителя на „Бундесбанк” Аксел Вебер икономиките на страните от ЕС са свидетели на ценови скок, разпростиращ се на широк фронт.

Ето защо Вебер смята, че паричната политика трябва да реагира на подобно предизвикателство. За наличието на различни позиции ЕЦБ не бе давала до този момент видими сигнали.

В последните месеци банката постоянно обясняваше, че ще се придържа на нивата от 4%. Въпреки това инфлацията достигна през ноември 3%, с което премина критериите от 2%. Заедно с това се забелязаха тенденции на продължаване на финансовата криза, което показва, че еврото е заплашено от силен спад. Единствената възможност за изход от подобно положение е увеличаване на лихвите, с което ще бъде поставен под контрол инфлационния натиск, отбелязва в заключение икономическото издание.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *