ЕЦБ смекчава дефиницията за необслужваните кредити?

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще позволи на банките в еврозоната да отговорят на смекчена дефиниция за необслужваните кредити при прегледа на балансите на кредиторите тази година, предава Ройтерс.

На 128-те банки, които се контролират от Европейската централна банка (ЕЦБ) им е било позволено да прилагат по-мека дефиниция за лош кредит при първото подаване на данни за прегледа на качеството на активите.

Двама запознати източници, пожелали анонимност, съобщават за информационната агенция, че банките ще могат да прилагат смекчените дефиниции и при останалите етапи от стрес тестовете.

Говорител на ЕЦБ е коментирал пред агенцията, че въпросът все още се обсъжда и предстои скоро да се вземе решение.

Европейският банков орган публикува още през октомври определение за лошите кредити, както и въздействието на преструктурираните кредити върху банковите баланси. Много банки обаче не са успели да се адаптират към новите правила навреме за стрес тестовете.

Въпреки смекчаването на дефиницията, прилагането на минимални стандарти, а не на националните дефиниции, ще позволи да се правят сравнения и да се оценят рисковете пред банките.

Европейският регулатор счита за необслужван кредитът със забава на плащанията от над 90 дни. Отделно се прилагат и правила за отчитане на преструктурираните кредити.

ЕЦБ ще публикува повече детайли по прегледа на качеството на активите и стрес тестовете в края на януари и началото на февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *