ЕЦБ увеличава натиска върху Атина

За тези, които следят внимателно хаотичните седмици в Европа, изказването на Беноa Коере, че Гърция може да излезе от еврозоната, може би изобщо не е странно, за обичайно предпазливата Европейската централна банка (ЕЦБ), изявлението на един от нейните висши служители представлява силно политическо предупреждение и първо по рода си от банката, че гръцкият премиер Алексис Ципрас си „играе с огъня“, коментира Reuters.

С това може би е направен опит Атина да се върне на масата за преговори, която миналия петък напуснаха нейните представители.

Във вторник Гърция представи ново предложение, което се отнася за периода от следващите две години и обхваща преструктуриране на дълга, което е знак, че „каналите за комуникация са отворени“.

Въпреки изричното желание демонстрирано от Беноа Коере ,Гърция да остане в еврозоната, неговото публично признание е, че тя би могла да излезе от Европейския валутен съюз, като мнозина в Гърция ще живеят със страха поради това ,че гръцката икономика, за да оцелее зависи изцяло от финансирането от страна на централната банка.

„Излизането на Гърция от еврозоната, досега е теоретична възможност,но за съжаление не може да бъде изключен и такъв вариант „, каза Коере в интервю за френския вестник Les Echos, което е първото публично признание от ръководителите на ЕЦБ, че дадена държава- членка би могла да излезе от еврозоната.

В неделя в Гърция се проведе референдум за условията, които й предлагат международните кредитори. Коере заяви, че „не се съмнява“, че партньорите в еврозоната ще намерят начин да изпълнят задълженията си към Гърция в случай, че гърците гласуват с „да”на референдума. Гърците гласуваха с „не „на програмата за помощ и в тази ситуация“ би било много трудно да се продължи политическия диалог“, допълни Беноа Коере.

Изявлението на членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, отговарящ за преговорите с Гърция, разкрива големи съмнения, които споделят и други членове на шестчленият съвет във връзка с гръцкото бъдеще.

Изпълнителният съвет на ЕЦБ запозна управителите на централните банки на държавите- членки на еврозоната да отхвърлят гръцкото искане за нови спешни заеми за запазване на ликвидността на гръцките банки, поради което те ще останат затворени цяла седмица и се ограничава дневното количество пари, които са изтеглени от сметките.

„Те играят много опасна игра. Проблемът е в това, че централните банкери ще вземат изразено политическо решение, казва Пол де Гроув от Лондонската икономическа школа, критикувайки това твърдение като опит да се повлияе на преговорите.

Длъжностни лица от ЕЦБ смятат, че това не е така и смятат своята роля по“Технократски”. Въпреки това, поради кризата в еврозоната, са принудени активно да се ангажират,с намиране на решение на икономическата ситуация в Гърция, признават европейски служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *