ЕЦБ ще влива още ликвидност в банковия сектор

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предостави повече ликвидност, за да се избегне пропастта, след като дългосрочните операции за рефинансиране, по линия на които банките от еврозоната получиха евтини заеми, приключат. Това коментира пред CNBC членът на Управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни.

“Що се отнася до ликвидността, основното предизвикателство разбира се е свързано с това, че по-голямата част от нея е чрез дългосрочните операции. Искаме да избегнем евентуална пропаст, като има няколко начина”, посочва Новотни.

По думите му няма “практическа спешност” от решение за предоставяне на допълнителна ликвидност на банките, но според него пазарите трябва да бъдат информирани на ранен етап.

“Това е дискусия, която все още продължава. Мисля, че съвсем скоро ще можем да дадем резултати”, каза още Новотни.

Той отказа да коментира как ЕЦБ смята да осигури допълнителна ликвидност за банките, но намекна, че процесът може да се различава в отделните държави.

“С оглед на необходимостта от ликвидност в ЕЦБ оценяваме различната ситуация в отделните държави. Така например в моята страна – в Австрия, банките на практика не се нуждаят от ликвидност. В други страни обаче банките са все по-зависими от ликвидността на ЕЦБ, което постепенно се превръща в структурен проблем”, коментира той.

Коментарите на Евалд Новотни се появяват точно след като председателят на ЕЦБ Марио Драги посочи миналия месец, че централната банка на еврозоната е готова да предложи на финансовите институции от региона допълнителни евтини кредити. Той отново подчерта, че лихвите ще се поддържат ниски.

“Готови сме да използваме всякакви инструменти, включително и дългосрочни операции за рефинансиране при необходимост и поддръжка на ниски лихвени проценти на ниво, оправдано от оценката ни за инфлацията”, коментира Драги.

Според изданието ЕЦБ има пространство за допълнително увеличаване на ликвидността, тъй като инфлацията в еврозонатаостава доста под дългосрочната цел на банката от 2%.

Евалд Новотни омаловажи и опасенията заради силнотоевро. “Исторически погледнато има ясни доказателства, че и преди е имало такива резки колебания на курсовете на долара и еврото. Настоящата ситуация повече или по-малко се вписва в историческия контекст и не виждам причина за сериозно безпокойство”, коментира той.

Той подчерта обаче, че е важно в еврозоната да се поддържа фискална дисциплина, както и че темповете на фискална консолидация могат да бъдат по-бързи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *