еBay прави първите си стъпки към виртуалната валута

На 10 февруари английският клон на сайта за онлайн търговия eBay ще отвори секция “виртуална валута” в раздела си за кратки обяви. Това означава, че клиентите ще могат да публикуват обяви за продажба на виртуална валута, както и евентуално да я предлагат като форма на плащане, но само при външни транзакции. Покупката на стоки от eBay с виртуални пари няма да е възможна.

“За да рекламираме заслужаващ доверие онлайн магазин, който да съответства с актуалните наредби, трябваше да обновим валутната си политика,” коментира говорител на eBay за технологичното издание Mashable. Според него новата категория ще бъде активна от 10 февруари.

Обмен на виртуална валута чрез физически носители, като USB флаш памети и външни твърди дискове, се е извършвала в eBay и преди. Новата категория обаче, ще осигури повече легитимност на сделките и ще създаде неформален пазар за виртуални пари, макар и много неефективен.

Говорителят на компанията споделя още, че новата услуга ще е достъпна само в “Classified Ad” секцията, а самата транзакция на валутата ще се извършва извън рамките на eBay. Анализатори определят решението като първата стъпка на eBay към въвеждането на виртуална валута, и по-специално биткойн, в масова употреба в онлайн магазин.

Криптовалутата вече се приема в обектите на баскетболния отбор Sacramento Kings, както и от един от конкурентите на eBay – Overstock. Eксперти твърдят, че колкото повече се увеличава приложимостта на биткойните (засега най-популярната виртуална валута) в ежедневието, толкова повече стойността им ще нараства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *