Жалбите в КЗП срещу туроператори намаляват

Жалбите, свързани с туристически услуги, са не повече от един процент от всички жалби, които постъпват в комисията. Жалбите на потребителите, насочени срещу туроператори, намаляват, сочи отчетът на КЗП за 2010 година. По думите на главния секретар на комисията Иван Бъчваров оплаквания, които постъпват в областта на туризма, се отнасят по-често до разминаване на очакванията между рекламирания продукт и получената услуга.
„По-скоро подобен тип нелоялни търговски практики има, но те са свързани с някаква заблуда или по-точно спестяване на някаква информация за определени услуги или стоки, които се предлагат”, коментира Бъчваров.
Бъчваров обясни, че пострадалите туристи трябва да се обърнат незабавно към съответните туроператори или турагенти, защото така възможността да получат компенсация е по-голяма. По думите му най-опасни са нерегистрираните туроператори, които създават свои сайтове, както и групи във Фейсбук.
„Не мога да си представя как така ще се организирате във Фейсбук – група, която пътува примерно до Банско или до Рилски манастир. Такива сайтове, които предлагат плащания и пакети, се следят. Те по същия начин трябва да бъдат регистрирани като туроператори или турагенти и съответно да има информация за търговеца”, каза Бъчваров.
Отчетът сочи, че от всички жалби, постъпвали в комисията, преобладават оплаквания от мобилни оператори, както и рекламации на мобилни телефони.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *