Жан-Клод Трише напуска ЕЦБ след 8-годишен мандат

„Ние сме в епицентъра на най-тежката криза от Втората световна война“, заяви Трише по време на последното си изслушване пред Европейския парламент през октомври. Думите му прозвучаха като последен опит да накара политиците да предприемат действия, след като те закъсняха при преценката си за сериозността на положението и при заделянето на средства за излизането от кризата, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Срещата на върха на ЕС позволи да се постигне напредък – Европейският фонд за финансова стабилност ще бъде засилен, както и бюджетната дисциплина. Освен това срещите на върха на еврозоната ще бъдат програмирани да подобрят управлението, нещо, за което ЕЦБ, многократно настояваше. Но макар вече да се обсъжда промяна в Договора за ЕС, все още никой не говори за създаването на европейски министър на финансите, идея, предлагана многократно от Трише.
През последните четири години бившият управител на Френската централна банка, който ще стане на 69 години през декември, не пожали нито усилията, нито репутацията си, за да окаже помощ на банките в региона и да опита да предотврати засягането на икономиката.
По негова инициатива институцията във Франкфурт, която при идването му през 2003 г. беше в началото на развитието си, през август 2007 г., малко преди финансовата криза, прие изключителни мерки за предотвратяване на оставането на банките без ликвидни средства, сверявайки си часовника „по-бързо и по-ясно от Американския федерален резерв“, посочва икономистът от „Дойче Банк“ Жил Моек.
Под негово ръководство решението-табу за изкупуване на суверенни облигации на вторичния пазар беше одобрено през пролетта на 2010 г. в опит да се овладеят високите лихви по гръцките заеми. Решението коства на ЕЦБ не особено ласкавото определение „лоша банка“ (bad bank) заради рисковете за бюджета й и критиките на германците, които го обвиниха, че се е отклонил от първичната си мисия, борбата с инфлацията и е поставил под съмнение независимостта си спрямо държавите.
„Опитахме да останем колкото се може по-предпазливи, но да отричаме сериозността на кризата би било ужасна грешка“, отговори неотдавна Трише.

Без изкупуването на тези облигации „имаше опасност от рухване на еврозоната“, смята икономистът от банка Беренберг Кристиан Шулц.
Бруно Кавалие, икономист от компанията Oddo Securities, хвали и прагматизма му: Трише е ортодоксален в своята валутна философия, но знае как да степенува проблемите. Човекът, който говори умерено, е способен и да избухва. Както при критиките на германците, от които поиска комплименти заради безупречната му равносметка относно инфлацията, която по време на мандата му се запази на 2,02%, т.е. много по-добре, отколкото се справи Бундесбанк.
Според някои икономисти, като носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, „това обсебване“ от инфлацията и затягането на коланите става за сметка на растежа и населението, ще започне да протестира пред вратите на ЕЦБ.
Трише, който изглеждаше уморен през последните седмици, си отива, оставяйки в наследство на италианеца Марио Драги – криза, изходът от която остава много несигурен. „Кризата не е приключила“, призна самият Трише в последното си интервю за германския в. „Билд“, в което призовава да се „приложат бързо и точно“ взетите решения на последната среща на върха в Брюксел на 26 октомври.
Французинът оставя също така една ЕЦБ, „уверена в своята роля и в своята независимост“, счита Жил Моек. Като любител на поезията, Трише съобщи, че ще чете и ще прекарва повече време със своите четири внучки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *