Железничарите се готвят да стачкуват

Железничарите ще стачкуват докрай, ако не бъде променен текстът на меморандума по заема от Световната банка, според който БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще получат общо 580 милиона лв. В документа са предвидени драстични съкращения на персонала.
Това заяви пред „Хоризонт“ и предаването „Преди всички“ председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. Вчера представители на железниците са срещнаха с транспортния министър Александър Цветков.
„На вчерашната среща разбрахме, че е имало леко отстъпление от страна на Световната банка и те ще признаят съкращенията, които са проведени през 2009 г и 2010 г. Но, пък в крайна сметка има един текст в меморандума, който продължава да ни притеснява много. Махнали са цифрите и са сложили една обща цифра – намаляване с 30% на разходите за персонал, което означава съкращаване на 30 % от персонала без вдигане на заплатите до 2014 г.“, посочи Бунев.
Спореднего заемът за БДЖ, който ще бъде в размер на 460 милиона лв., ще отиде единствено за покриване на старите задължения, а предвидените суми за инвестиции са минимални.
Бунев каза още, че днес разговорите продължават като железничарите ще се срещнат и с представител на финансовото министерство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *