Жените в Европейския съюз са по-зле платени от мъжете

Жените в Европейския съюз получават със 17,4 на сто по-ниско заплащане от мъжете, обяви Европейската комисия, която днес откри специална кампания срещу разликите в заплащането между половете.

В някои държави членки като България, Румъния и Гърция дисбаланса е намалялпрез последните години, но в други като Холандия и Естония се е увеличил, сочат данните на ЕК.
Според тях най-драстични разлики в заплащането- над 20%, има във Великобритания, Германия, Холандия и Чехия, а най-малки – под 10%, в Италия, Словакия и Белгия.

Представяйки кампанията, която предшества Международния ден на жената 8-и март, еврокомисарят по социалната политика Владимир Шпидла беше категоричен, че Европа не може да си позволи да подценява потенциала на жените чрез подобна дискриминация.

ЕК обмисля въвежданео на специално законодателство, което да гарантира равни заплати за една и съща работа и при еднаква квалификация.

Междувременно от комисията припомниха, че жените все още не участват в достатъчна степен и във вземането на политически и икономически решения.

Дамитеса само 1/4 от членовете на правителствата и парламентите в страните членки, а в Европейския парламент евродепутатите жени са само 31 на сто.

netinfo.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *