Жените живеят по-дълго, но по-лошо

Качеството на живот на жените от гледна точка на здравето е много по-лошо, отколкото това на мъжете. Това са установили специалисти от Института по гендерна медицина при Виенския медицински университет.

В Австрия и Европа жените живеят средно с шест години повече. Може да изглежда, че това е много добре за слабия пол, но е по-скоро вкоренена заблуда. Всъщност жените по-често от мъжете страдат от хронични заболявания и функционални разстройства, затова животът им е много по-лош, ако проблемът се разглежда от гледна точка на здравето.

Според авторите жените по-осезаемо усещат житейските периоди, когато върху организма им силно влияят промените в концентрацията на половите хормони. Освен това от огромна важност са ролевите модели на слабия пол.

От периода на половото съзряване жените повече от мъжете са подложени на болкови синдроми, както и на автоимунни заболявания. Нарушения в менструалния цикъл, безплодие или усложнения при бременност може да станат важни индикатори за повишен риск от заболявания в бъдеще. Например след гестационния период жената седем пъти повече рискува да заболее от диабет; доста голяма е в този случай и вероятността да се сблъска със съдови проблеми. Измененията в начина на живот като пушене, прием на противозачатъчни таблетки, стрес и недостатъчна физическа активност правят по-реална опасността от инфаркт, особено сред младите жени.

След менопаузата слабият пол се среща с нови напасти – проблеми с метаболизма, високо кръвно, сърдечносъдови заболявания и остеопороза. По-възрастните дами значително по-често от джентълмените стават жертви на Алцхаймер, незадържане на урина и неподвижност. Освен това жените два пъти по-често страдат от депресии.

Всички тези разлики между двата пола по отношение на здравето може да се обяснят с редица причини, включително разлика в биологията и половите хормони, начина на живот, ролите и социалното поведение. Различни са дори причините за стреса и неговия ефект при мъжете и жените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *