Жените поемат кормилото на работещите в САЩ

Жените в САЩ може в скоро време, за пръв път да имат повече работни места от мъжете, ако икономическата криза продължи да елиминира работни места в доминираните от силния пол сектори, според експерти, съобщава АФП.
Министерството на труда съобщи в петък, че 3.6 милиона работни места са били загубени в САЩ от края на 2007 г., което превръща жените в най-активния сегмент на населението на страната. По данни на министерството, нежният пол заема 66.701 милиона работни места от общо 134.591 милиона, което означава, че доближават 50-те процента.
По данни от декември 2008 г., които не включват данни за работещите във фермите, 49.3 % от заетите лица са жени.
„Мъжете са много по-сериозно засегнати от кризата от жените… Въпреки че и те губят работни места, силният пол загуби много повече“, според икономиста Хедър Буши от Центъра за американски прогрес. „Сега има по-малко мъже на работа от когато и да било“, допълва тя, изтъквайки, че само 69.2 % от мъжете имат работни места. Жените обаче също усещат икономическия срив. От началото на рецесията, безработицата нарасна също и сред тях, като достигна 6.2 % през януари, сравнено с 4.3 % през декември 2007 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *