Животновъдите с ултиматум към агроминистъра

Ако не бъдат отделени 90 млн. лв. за животновъдството за следващата година за национални доплащания, на 15 декември ще се проведе национален протест пред Министерството на земеделието и храните.

С това заплашват от Съюза на животновъдите, цитирани от БНР.
Председатели на пет асоциации в животновъдството са обсъдили в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) бюджета за сектора за догодина, преди гласуването на второ четене.
На срещата са присъствали изпълнителният директор на ДФЗ Калина Илиева, председателят на земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева и представители на зърнопроизводителите.
От фонда са уверили, че националните доплащания за 2010 г. ще са в размер на 220 млн. лв. за целия земеделски сектор, от които 30 млн. лв. – за животновъдството и 190 млн. за зърнопроизводителите.
Едва през октомври ще стане ясно дали ще бъдат изплатени допълнителните 150 млн. лв. за фонд „Тютюн“ пък ще бъдат отделени 80 млн. лв., които остават несигурни.
„Изобщо не сме доволни, стана голям конфликт в ДФ „Земеделие“ и обявяваме, че ако от тези 220 млн. лв., 90млн. лв. не бъдат заделени за животновъдството, на 15 декември ще има национален протест“, категорични за животновъдите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *