Жилищата в луксозните многоетажни сгради, разположени на европейското крайбрежие, са най-скъпи в Монако

Жилищата в луксозните многоетажни сгради, разположени на европейското крайбрежие, са най-скъпи в Монако, става ясно от проучване на компанията MAR Consult, цитирано от Риа Новости.

В Монако, която е на първо място по цени на крайморски имоти, стойността на най-скъпото предложение достига 84 500 евро на кв. м.
В същото време, цените на крайбрежните домове в луксозни многоетажни сгради във Франция (Кан, Ница) и Дания (Копенхаген), които са класирани от компанията на второ и трето място, са много по-евтини. Така например, най-високата цена на елитно жилище на морското крайбрежие на Франция е 38 200 евро на кв. м, а в Дания – 13 600 евро на кв. м.
Страните, заемащи трето и четвърто място по цени на жилища в елитни сгради по крайбрежието, са Испания и Русия, като разликата в цените при тях е малка в сравнение с предходните две държави. В испанските крайбрежни курорти най-скъпото предложение е на стойност 13 100 евро на кв. м, а в руския Сочи (където предстои провеждането на зимна Олимпиада) – 11 400 евро на кв. м.
В топ 10 на страните, където апартаментите в луксозни крайбрежни сгради са най-скъпи, влизат още Финландия (Хелзинки – 11 200 евро за кв. м), Великобритания (Брайтън – 10 100 евро за кв. м), Италия (Тоскана – 10 000 евро/кв. м), Кипър (Лимасол – 9300 евро/кв. м) и Малта (Слима – 9200 евро/кв. м).
По средата на класацията се нареждат Украйна (Ялта – 6400 евро/кв. м) и Латвия (Юрмала – 6300 евро/кв. м).
Според проучването придобиването на апартамент в елитна сграда на европейското крайбрежие сега е най-евтино в Албания (Дурас – 1600 хил. евро/кв. м) и Румъния (Мамая – 1400 хил. евро/кв. м).
Проучването обхваща 25-те странив Европа с излаз на море, като данните са събрани от по 5 компании за имоти от всяка страна. Данни за България не се предоставени.
Водачът в класациятане е голяма изненада, като се има предвид, че през март стана известно, чеМонако измести Лондон като най-скъпото място в света за покупка на луксозен жилищен имот, след като цените в британската столица отбелязаха едни от най-големите понижения в глобален мащаб.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *