Жилищата са най-добрата инвестиция за последните 150 г.

Акциите носят печалба, но от време на време човек може да претърпи сериозни загуби заради тях. Държавните облигации са сигурни, но няма да ви направят богати. Жилищата? Оказва се, че те обединяват най-доброто от двата свята, пише Quartz.

В богатите страни в много дългосрочен план инвестициите в жилища носят по-голяма възвръщаемост от акциите, а в същото време са слабо волатилни като облигациите.
Това е заключението в нов доклад на икономисти от University of California-Davis, University of Bonn и германската Bundesbank. Анализаторите са извлекли множество данни за годишната възвръщаемост по съкровищни бонове, държавни облигации, акции и жилищни имоти от 1870 до 2015 г. за 16 страни, включително САЩ, Германия и Япония. Базата данни е първата по рода си, информира dnes.bg.Според анализаторите в средностатистическа развита страна годишната възвръщаемост от жилищата през периода е била малко над 7%, коригирана спрямо инфлацията, а възвръщаемостта от акциите е била малко под 7%. В същото време рискът, свързан с жилищата, е много по-малък. По стандартните показатели за несигурност жилищата носят половината от риска от този на акциите, а са и по-малко рискови дори от облигации.
financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *