Жилищните кредити нарастват с над 79% за година

Обемът на жилищните кредити на домакинствата към края на юли достига 4.669 млрд. лв. показват данните от паричната статистика на Българската народна банка.

Това е растеж от над 79% спрямо отчетените през юли 2006 г. 2.603 млрд. лв. Делът на лошите жилищни кредити към края на юли достига 2.1%, или 99.5 млн. лв. в номинално изражение, пише вестник „Дневник“.

Сегментът на жилищното кредитиране бележи най-голямо увеличение на годишна база. Силният растеж е характерен за жилищните кредити от началото на годината и изпреварва увеличението при останалите сегменти на кредитирането.

Към края на юли корпоративните кредити достигат 18.41 млрд. лв., или с 54.7% повече спрямо същия месец на миналата година. Делът на лошите корпоративни кредити е 1.96%, или 360.5 млн. лв.

Силното търсене на кредити от страна на фирмите до голяма степен се дължи на нуждата им от заемен ресурс, за да изпълнят инвестиционните си намерения, и липсата на достатъчно свеж ресурс.

Важен двигател на сегмента е и тенденцията бизнесът да трансформира задълженията си към чуждестранните банки в заеми от българската финансова система.

До миналата година широко популярна практика беше фирмите да използват възможността да вземат паричен ресурс от чужбина, където кредитите се намираха на по-добра цена и при по-добри останали параметри в сравнение с условията, които можеше да получи от българските банки.

Кредитите за домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата, в края на юли също регистрират силен растеж на годишна база от 41.7%. В номинално изражение обемът им в края на юли стига 11.35 млрд. лв. Потребителските кредити достигат 4.79 млрд. лв., или с 21.2% повече спрямо миналогодишния юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *