Жилищният пазар се възстановява, но в големите градове

Цените на жилищата спряха да намаляват, а сделките растат. Това обаче е тенденция само в големите градове на страната главно заради вътрешната миграция и ваканционния пазар по Черноморието. Около тази теза се обединиха представители на бизнеса с имоти на конференцията „Шумът на парите“. Според тях моментът е подходящ за покупки и сега на пазара се връщат купувачите, които са отлагали сделки през последните 4-5 години.

Без спад, но и без ръст

„Запомнете датата 23 април. Тогава в статистиката си първото тримесечие НСИ отчете, че спадът в цените на жилищата е приключил“, коментира изпълнителният директор на „Адрес недвижими имоти“ Георги Павлов. Според него негативният тренд е продължил пет години и едно тримесечие, но се обръща. А на пазара освен хората, които купуват за жилищни нужди, се връщат и тези, които се интересуват от имоти като инвестиция.

Към мнението му се присъедини оперативният директор на „Бългериан пропъртис“ Полина Стойкова, която отбеляза, че през първите три месеца тази година в страната е регистрирано първото реално поскъпване на жилищата – със средно 1.79%, като се приспадне инфлацията. Положителният тренд е най-отчетлив в София. Според нея обаче това не води автоматично до ново поскъпване – поне през тази и следващата година цените ще се задържат.

Според управителя на агенция „Форос“ Добромир Ганев по-висок интерес към покупки на имоти действително има, но основно в големите градове заради вътрешната миграция. В по-малки като Силистра дори не може да се оцени един имот, защото няма сделки, даде пример той. На морето основен двигател остават руските купувачи, но те още не могат да компенсират отлива на ваканционния пазар в кризата.

По-добри показатели

Раздвижването на жилищния пазар води и до ръст на строителната активност. Според Ясен Георгиев, представител за България в Източноевропейска асоциация за прогнозиране в строителството, още през миналата година е усетен ръст на започнатите жилищни сгради. Той очаква в краткосрочен план жилищният сегмент да е водещ при сградното строителство.

Антон Андонов от „ERA България“ отбеляза, че възстановяване на имотните пазари се наблюдава в цяла Европа. Според него, ако в кризата първо са паднали цените, после броят на продажбите и накрая се е увеличило времето за приключване на една сделка, сега възстановяването протича в обратния ред. Първо се увеличиха сделките и срокът за продажба на един имот намаля (от 120 дни миналата година на 75 дни сега). По данни на Агенцията по вписванията, макар и в страната през първото тримесечие да са продадени с 8% по-малко имоти, в София броят на сделките е нараснал с близо 1.9%. Миналата година пазарът също приключи с повече продажби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *