Житото от новата реколта ще се търси по 350 лв. за тон

Пшеницата от новата реколта у нас се търси на цени от 350 лв. за тон без ДДС, това съобщиха от Софийската стокова борса (ССБ). На нея вече има оферти на тези стойности, уточниха от борсата.
Началната цена на пшеницата от новата реколта ще бъде по-ниска от реколтата през 2007 г., съобщи главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов. Миналата година стартовата цена на пшеницата беше 200 долара за тон (без ДДС), припомни той. Пшеницата от старата реколта се търгува за 450-500 лв. за тон (без ДДС) (около 370-385 долар за тон) и цената є се запазва горе-долу стабилна през последните месеци,пише в. „Монитор“.
Брашното у нас стабилизира цената си през последните месеци – около 700-720 лв. за тон при 467 лв./т преди една година. Характерно за поскъпването на зърнените храни през 2007 г. беше, че се случи през лятото, докато други години това става през зимата, каза Симов.
В световен мащаб прогнозите за новата реколта са много по-добри, отколкото през миналата година и това обуславя успокояване на пазара на хлебна пшеница и на фуражно зърно. Страните от Евросъюза са засели с 4 процента повече площи с пшеница и очакват реколта от 128,6 млн. тона – с 11 процента по-висок добив от 2007 година.
Според предвижданията на Световния съвет по зърното (IGC) тазгодишните добиви на хлебно жито ще бъдат около 646 млн. т, което е с 55 млн. т повече, отколкото през миналата година. Ако прогнозата се сбъдне, то тази година в света ще има най-добра реколта за последните 5 години. Оценката IGC на световните запаси от хлебна пшеница към края на март е за 112 млн. т.
Колебанията на цените на житото на борсите в САЩ накараха традиционни вносители на американска пшеница като Еквадор и Алжир да направят доставките си от ЕС, където пазарът е спокоен. Към 27 март фобните цени на житото във Франция са на нива малко над 430 долара за тон. В Германия те са около 415 долара за тон, а в САЩ вече са под 370 долара за тон, след като в края на февруари бяха стигнали рекордно високо ниво от близо 500 долара за тон.
В Русия и Украйна цените на хлебната пшеница са по-ниски от тези в ЕС и САЩ, но това се дължи на протекционистичната политика, водена от властите в тези страни. В Украйна котировките на житото е малко над 220 долара за тон, а в Русия цената наближава тази у нас – около 370 долара за тон.
От Русия и Украйна в момента е почти невъзможно да се купи хлебно или фуражно зърно, коментира шефът на ССБ Васил Симов. Причината е, че двете страни са въвели строги ограничения на износа. Доставки от там могат да се договорят само на най-високо държавно равнище, уточни той.
Руснаците и украинците въведоха строги забрани за износа на зърно през миналата година, когато дефицитът в световен мащаб и цените нараснаха няколко пъти. В началото на годината се очакваше те да облекчат режимите за експорт, но това не се случи.
Причината е, че през януари се появиха опасения от измръзване на голяма част от площите, засети с есенници. От друга страна в момента Русия няма нужда да изнася жито, за да си набавя необходимата є валута, както това се е правело в годините преди Втората световна война. Сега братушките печелят от износа на петрол, природен газ, метали и оръжие. Въпреки това те вече имат потенциала да изнасят зърно, защото са станали един от големите производители в света.
Според данните на IGC потреблението на хлебно зърно в световен мащаб непрекъснато расте. За реколта 2003/2004 е било 594 млн. т, през миналогодишната – 609 млн. т, а през тази се очаква да достигне – 612 млн. т. Нарастващото потребление неминуемо ще доведе до нарастване на производството на храни от генномодифицирани култури, подчертаха от ССБ. Доскоро ЕС бяха против вноса на подобни храни, но постепенно се очаква те да отстъпят то от тази си позиция.
През март захарта задържа цената си и се търгува средно по 1,25 – 1,27 лв. за килограм, макар че има и сделка на цена 1,29 лв./кг, съобщиха от ССБ. За година цената на суровия петрол се повиши с 66 процента и достига рекордни нива от 110 лв. за барел, каза Симов.
Причини за скока на цената на суровината са най-вече повишеното потребление и търсене, както и конфликтите в добивните райони, допълни той. Големите инвестиционни фондове влагат все повече средства в производството и пазара на хранителни продукти – само за първите три месеца на 2008 г. през стоковите борси в света са инвестирани 184 млрд. долара, казаха експертите от ССБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *