Журналист, маркетолог, баскетболист или чудната история на българина Иво Иванов

“Този странен пас на Майкъл Брадли бeшe по-неразгадаем от шифъра на Леонардо.” „Изумителна забивка на Винс Картър! За малко да си удари главата в Международната космическа станция.“ „Вондоловски е вцепенен от напрежение.Опасявам се, че ако се вдърви още малко, ще го накацат кълвачи.“ Това е само малка част от бисери, изтърсени в телевизионни коментари, статии и кореспонденции на българина Иво Иванов, за когото е трудно да се каже с една дума с какво точно се занимава.

В България Иво завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол. Емигрира в САЩ преди 24 години, за да направи магистратура по психология в Канзаския университет. Финансово го подпомага близък приятел на баща му – арменец, емигрирал в Лос Анджелис в края на 60-те години и станал проспериращ банкер. Първоначално смята да завърши и да се прибере в България, но започва работа в Щатите, после създава семейство и се установява в Лоурънс. Оттогава си идва всяка година. „Една от причините е да посетя сърцето си, което завинаги съм оставил на летище София, когато съм заминал първия път”, казва романтично Иво Иванов. В Канзас той се занимава с безброй неща – директор по маркетинг е в една социална компания, където измисля реклами за видео, радио, печат и билборд, работи и като графичен дизайнер, организира финансови кампании, занимава се с поддръжка на интернет страницата, отговаря за комуникациите с медиите, контактува с щатското и федералното правителство. Произвежда дигитални филми с образователна и рекламна цел, като сам пише сценариите, режисира, снима, монтира, създава специалните ефекти и компютърната анимация, занимава се с музиката и звука, дори прави накрая дисковете с готовия филм. Преди десетина години сам създава дигитален видеоучебник по футбол, който е откупен от фирмата „Уилсън“. Работил е по видеопроект за бившия треньор на националния отбор по волейбол на САЩ Тери Лискевич. Иво се занимава и с журналистика, като дебютът му е през 1987 г. във в. „Старт”. Печели конкурс и през 2008 г. му е дадена постоянна колонка и интернет блог в най-големия вестник в района „Kaнзас Cити стар“. Иво е бил кореспондент на Българската национална телевизия повече от 20 г., сътрудничи и на наши спортни издания, има редовна колонка във вестник „7 дни спорт“. За разкош тренирал и детски отбор по футбол.

Блестящите си статии събира в книгата „Отвъд играта”, а миналата година издаде и „Кривата на щастието”, която съдържа 70 супер кратки истории.
Ето и още няколко от чудните му бисери: „Съдията явно не е на себе си – това отсъждане беше по-загадъчно от усмивката на Мона Лиза,“ „… И невероятен 80-метров пас на Джон Елуей! Това подаване беше толкова дълго, че Елуей със сигурност е трябвало да сложи пощенска марка върху топката, за да е сигурен, че ще пристигне!“, „Стефон Марбъри е покрит от главата до петите с татуировки. Не знам дали да го гледам, или да го чета“, „В отбора на Съединените Щати има повече германци, отколкото на Слънчев бряг!“. Това е. Just Иво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *