Забавянето на плащания е довело до значителни задължения на болниците

 
 

Окончателната визия на здравноосигурителния модел на държавата ще бъде представена до средата на тази година, а предстоящото увеличение на здравната вноска не отменя намеренията на правителството за промени в него. Моделът ще влезе в сила най-рано през 2011 г., уточняват от министерството на здравеопазването.
Измененията в Закона за бюджета на здравната каса ще бъдат внесени в Министерския съвет от министъра на здравеопазването в сряда. След приемането им от парламента, на НЗОК ще бъдат предоставени допълнително 350 милиона лева. Средствата ще дойдат от увеличението на здравната вноска от 8 на 10 процента. Предвижда се цялата 10-процентова вноска да отива в НЗОК. Тя ще се поделя в съотношение 40:60 между работник и работодател. Законодателните предложения бяха договорени на среща вчера между премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Божидар Нанев и министъра на финансите Симеон Дянков с председателите на съсловните организации на лекарите и зъболекарите.
Националната здравноосигурителна каса преведе вчера към районните здравноосигурителни каси 11 милиона лева, които трябва да бъдат изплатени на общопрактикуващите лекари. С тези средствата ще се покрият извършените дейности през януари. Още 3 милиона лева са преведени за потребителските такси на пенсионерите. Зъболекарите ще получат 9 милиона лева, уточняват от касата. Плащанията от НЗОК към останалите изпълнители на медицинска помощ ще бъдат направени до края на тази седмица.
Според обобщени данни на Българския лекарски съюз забавените плащания от страна на НЗОК към изпълнителите на медицинска дейност са повече от 97 милиона лева. Председателят на БЛС Цветан Райчинов посочи, че дължимите суми към болниците са над 70 милиона лева. Дължимите суми на лекари специалисти и на общопрактикуващи лекари са около 10-12 милиона лева, а за медикодиагностични дейности – около 5-6 милиона лева, посочи той. На зъболекарите НЗОК е забавила плащания за януари в размер на 9 милиона лева, съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков.
От БЛС алармираха, че забавянето на плащания е довело до значителни задължения на болниците към ВиК, електроснабдяване, фармацевтични компании, а фармацевтични доставчици заплашвали да спрат доставките на медикаменти. Според Райчинов всичко това е довело до напрежение на заетите в сферата на здравеопазването. Председателят на БЛС коментира, че в края на миналата година близо 300 милиона лева от средствата на НЗОК „са изчезнали някъде без да е ясно къде и за какво“. По негово мнение поради това в следващите месеци на изпълнителите на медицинска дейност се е заплащало със средства, предназначени за тази година, което е довело до допълнително намаление на бюджета на касата. Очерта се едно постоянно забавяне на плащанията на изпълнителите на медицинска дейност, което стана традиция, коментира Райчинов. Няма как да се закупят медикаменти, да се издължат изпълнителите към доставчиците, без да имат средства, посочи той. Никой не дава на касата правото да определя плащания на две или три части, със забавени срокове, допълни Райчинов. Като причина за недостатъчното финансиране на здравната система Райчинов изтъква намалението на бюджета от 2 милиарда и 70 милиона лева за 2009 г. на 1 милиард и 600 милиона лева за тази година. Със средства в размер на 3,2 процента от БВП не може да функционира здравеопазването на нито една страна, коментира председателят на БЛС. По думите му допълнително Здравната каса си е позволила да намали средствата за доболнична помощ между 5 и 30 процента, което води до още по-малък достъп до специализирана доболнична помощ.
Вижданията на БЛС за реформа в здравеопазването ще бъдат представени на предстояща национална конференция на организацията. Очаква се и двудневен събор на съюза.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *