Забогатяхме с 45 лева за година

Доходът на българина нарасна с 45 лв. за година и през декември е 274,78 лв., обявиха от Националния статистически институт. Едно домакинство е получило средно 681,82 лв. Това е със 100 лв. повече от декември 2005 г. Но като се махне натрупаната инфлация, реалното увеличение на парите в едно семейство е с 10%.

Разбира се, хората, които работят, си докарват повече пари от пенсионери, студенти и социално слаби. Средната заплата за декември е 388 лв., обявиха от НСИ. Най-много пари взимат във финансовото посредничество – средно по 952 лв. В бюджетната сфера декемврийската заплата нарасна с 60 лв. до 503 лв. Този скок се дължи и на коледните премии. Заплатите на депутатите се променят всяко тримесечие според възнагражденията в бюджетния сектор. В резултат основната депутатска заплата скача със 135 лв. до 1509 лв. Шефовете на парламентарни комисии и министрите взимат по 1961,7 лв. Заплатата на президента става 3018 лв.

По-високите доходи личат и по трапезата на българина. Продължава тенденцията да се ядат по-малко хляб и картофи за сметка на повече месо, мляко, сирене, яйца и зеленчуци.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *