Забравете златото. Среброто сияе по-силно

Цената на златото прехвърли ключовото ниво от 1000 долара за тройунция в началото на тази седмица и се е повишила с над 5% за последния месец и с почти 15% от началото на тази година. Но среброто се представя дори по-добре от златото през тази година, пише CNN.
Това може да се приеме като добър знак за възстановяването на световната икономика. Златото най-често се използва като средство за защита от инфлация при финансова несигурност, докато поскъпването на среброто може да се дължи на нарасналото търсене за индустриални нужди.
Среброто поскъпна до 16,72 долара за унция във вторник, като цената му се е повишила с 40% от началото на тази година. Среброто не се радва на така голямо внимание, както златото, но неговото поскъпване е много по-ясен сигнал, че световната икономика може наистина да се стабилизира.
Обезценката на щатския долар през тази седмица вероятно е най-голямата причина за поскъпването на златото и среброто. Инвеститорите се опасяват, че големите правителствени разходи и печатането на пари от Федералния резерв ще обезценят долара и ще доведат до силна инфлация.
Ето защо купуват злато, сребро, други ценни метали и петрол – това са материални активи, които запазват стойността си във времето, за разлика от хартиените пари. Тези метали и суровини се търгуват в долари и е нормално цената им да расте, когато доларът се обезценява.
През тази седмица щатската валута отчете най-ниското си ниво спрямо еврото и австралийския долар от началото на годината. Но докато златото има сравнително ограниченa употреба в производствения процес, среброто, подобно на медта, е компонент на много индустриални стоки.
То се използва за производството на редица продукти, от батерии и полупроводници до слънчеви панели и системи за пречистване на вода. Това означава, че има нещо повече от инфлацията, което кара цената на белия метал да расте така бързо и това е нарасналото търсене за производствени нужди.
Освен това покупката на сребро е по-достъпна от тази на злато. Има различни начини да се инвестира в сребро, освен физическата покупка на метала. За тази цел могат да се купят акции на борсово търгувани фондове, които следят цената на среброто като инвестират в минни компании.
Според анализаторите в дългосрочен план трябва да има разминаване между доходността на златото и другите метали и суровини. Златото ще бъде по-чувствително към инвеститорските нагласи и апетита за риск, докато среброто ще бъде ориентир за състоянието на световната икономика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *