Забраната на „Туитър“ в Турция го направи още по-популярен

Властите в Турция се опитват да затегнат ограниченията за достъп до „Туитър“, след като потребители на социалната мрежа лесно заобиколиха опита на правителството да блокира достъпа до услугата, предава Асошиейтед прес.

Усилието на правителството да закрие услугата не постигна вчера търсения резултат, като много от потребителите в Турция намериха начини да публикуват туитове и се присмяха на правителството.

Медии и потребители съобщиха днес, че ограничителните мерки са били разширени и към системата за имена на домейните (DNS) на „Гугъл“, която осигурява на потребителите алтернативни пътища за достъп до Туитър.

Изглежда обаче, че потребителите в Турция имат преднина в играта на котка и мишка, като успяват да заобиколят и тези ограничения, отбелязва АП.

Турция блокира достъпа до Туитър в четвъртък срещу петък, след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган заплаши „да изкорени“ уебсайта, където изтекоха записи, разкриващи предполагаеми корупционни действия на политическия елит.

Забраната доведе до увеличаване обема на съобщенията от Турция, допълва ДПА, като се позовава на данни на рейтинговата агенция за социални медии Сомера. Използването на Туитър се е увеличило с 33 процента след влизането в сила на забраната.

Препратките към забраната идват както от страната, така и от чужбина, и превърнаха въпроса за „Туитър“ в Турция в една от най-обсъжданите теми в социалната медия, посочва ДПА.

Наред с това в Истанбул са се появили графити и плакати, които популяризират начини за заобикаляне на забраната. Някои телевизионни канали и радиостанции също обясняват на своите зрители и слушатели как да надхитрят ограниченията, съобщава ДПА.

Появи се и специфичен хумор. Една карикатура показва как Ердоган опитва да гръмне синия талисман на „Туитър“, който е на крака му. Друга го показва как използва сълзотворен газ срещу синята птица в препратка към твърдите действия на полицията при разпръсването на антиправителствени протести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *