Забраняват заблуждаващата реклама на кредити

Заблуждаващата реклама при кредитирането ще бъде забранена от новия закон за потребителските кредити. Това е заявил за Дарик радио експертътЕмил Алексиев от икономическото министерство, където се подготвят текстовете за новия закон. Проектът предвижда още клиентите да могат да се откажат от заема в срок от 14 дни след изтеглянето му.
Част от информацията, която е най-важна – говорим за лихвения процент, за годишния процент на разходите, да бъдат представени с еднакъв шрифт. Тоест не едната информация да бъде с едър шрифт – примерно информацията за лихвения процент, каквато и практика имаме, а информацията за годишния процент на разход да бъде с миниатюрен шрифт, каза Алескиев. От своя страна Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България коментира, че банките и сега, по стария закон съобщават ГПР. Така че там специално няма някакъв срок от наша страна, допълни тя.
По отношение на възможността за отказ от кредит в 14-дневен срок, което ще се въведе в новия закон, Алексиев обясни, че това е период, през който потребителят има право да размисли. Основното, което трябва да се разберем, е, че когато се прави отказ от кредита трябва и да се възстановява кредитът, защото при отказ се прекратява действието на договора и трябва да има акт на внасяне на сумата. Просто трябва да бъде добре изпипано в законопроекта. По отношение на това да се променят клаузите на договорите, Маринова коментира, че банките и сега нямат право едностранно да променят договора.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *