Забраняват продажбата на БГ ракии и бренди без сертификат

Забранява се предлагането на пазара на винени, гроздови е джиброви ракии, както и на бренди, произведени в България, които не притежават сертификат за автентичност. Това е записано в нов Закон за виното и спиртните напитки, публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.Забраняват продажбата на БГ ракии и бренди без сертификат.

Свързано изображение

Всяка партида от етилов алкохол от земеделски произход, дестилат от земеделски произход и спиртни напитки, произведени в България пък ще се придружава от протокол за изпитване, издаден от акредитирана лаборатория.

Производство на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки с цел продажба ще се извършва от търговци, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и на юридически лица, създадени въз основа на нормативен акт, които са вписани в регистъра на производителите на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката, пише още в законопроекта, информира в.Монитор.

Освен това Изпълнителната агенция по лозата и виното ще поддържа специален лозарски регистър, в който ще се вписват всички производители на грозде за вино и оцетопроизводители.

Предвижда се още нови лозя да се садят, а старите ще се презасаждат само със специално разрешение. Изпълнителната агенция по лозата и виното пък ще поддържа публичен лозарски регистър на интернет страницата си. Гроздопроизводителите ще удостоверяват правото да ползват имотите, а винопроизводителите и оцетопроизводителите – наличието на въведени в експлоатация обекти за производство със съответното технологично оборудване, Само вписани гроздопроизводители ще могат да произвеждат и предлагат винено грозде. Производството и предлагането на лозаро-винарски продукти ще става само от вписани за съответната дейност лица.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *