Завръща ли се балонът в жилищния сектор в САЩ?

Покупката на жилище с инвестиционна цел се завръща на някои „горещи“ пазари в САЩ и това отново връща страховете от появата на локални балони на жилищния пазар в страната, пише Ройтерс като се позовава на доклад на Realty Trac.

Данните показват, че в 12 големи града в САЩ се завръща тенденцията за покупката на жилища, реновирането им и последващата им продажба до пика от 2005 година, тоест само две години преди началото на кризата на ипотечния пазар в страната. Тя доведе до банкова криза и нова Голяма депресия.

Приходите, които носят инвестициите в жилища, също достигна до 10-годишен връх до около 55 хил. долара за жилище без да бъдат приспаднати разходите за ремонта и прехвърлянето на собствеността. В райони като Ню Йорк или Лос Анджелис приходите надхвърлят и 100 хил. долара, показва още докладът.

Броят на инвеститорите, търсещи жилища,нуждаещи се от ремонт и после предлагащи ги на пазара, надхвърля нивата от 2007 година.

„Тези продажби изкуствено повишават цените, превръщайки жилищата още по-малко достъпни за купувачите и повишават риска от балон“, коментира Матю Гарднър, икономист в Windermere Real Estate.

Процедурата по покупка на жилище с цел продажба след ремонт е най-разпространена в Маями. През 2015 година през нея са преминали 10,66 хил. жилища или около 8,6% от всички продажби на жилища в града. Срямо нивата от 2014 година има ръст от 4 на сто.

Като цяло с цел продажба в САЩ са били купени почти 180 хил. жилища през 2015 година. Това е най-високото ниво от 2007 година насам. Пикът от 2005 година – 259,1 хил., обаче още е далеч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *