Загиналите в Чили са повече от 300 засега

Сантяго, Чили /КРОСС/ Едно от най-силните земетресения за десетилетието с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер разтърси вчера Чили. По последна информация загиналите са повече от 300, съобщава Ройтерс. Трусът бе регистриран в ранните часове на вчерашния ден на 90 км. североизточно от Консепсион, на дълбочина от 55 км. /в Тихия океан/. Нанесените материални щети са огромни. Мощният трус беше последван от цунами. Правителството на САЩ издаде предупреждение за цунами за Колумбия, Антарктика, Панама и Коста Рика след земетресението. По-рано бе издадено предупреждение за цунами за Чили, Перу и Еквадор.
Редица световни лидери поднесоха своите съболезнования на Чили. Помощ на страната предложиха от САЩ, Русия, Франция, Испания и Япония. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви, че ЕС е решил да изпрати сума от 3 млн. евро, за да помогне на Чили.
Международното летище в столицата Сантяго е затворено. Има повредени телефонни линии и електропроводи. Си Ен Ен съобщи, че има отделни разрушени сгради в старата част и паднал мост на магистрала край града. От град Темуко се съобщава за разрушения и евакуация на болница. Трусът е усетен и в съседна Аржентина.
Консепсион е смятан за вторият по големина град с население от 200 000, а заедно с околностите през 2002 г. е имал 670 000 жители.
Информационна агенция КРОСС припомня, че най-мощното регистрирано земетресение с интензитет 9,5 по Рихтер се е случило също в Чили.
То става в 19:11 ч. местно време, на 22 май 1960, като епицентърът му е при град Валдивия в Чили, на 700 km южно от столицата Сантяго. Предшествано е от поредица земетресения от предходния ден, достигащи магнитуд 8 и с епицентър на около 160 км. северно.
Въпреки рекордната сила на земетресението, по-голямата част от жертвите и разрушенията са предизвикани от последвалото го цунами с вълни, достигащи височина 25 м. Повечето щети са в южната част на Чили, като загиват около 3 000 души. Последвалото земетресението цунами опустошава и крайбрежието на Япония и Хавайските острови в другия край на Тихия океан.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *