Загубата на Immoeast се задълбочава заради имотите в Източна Европа

А
Австрийската строително-инвестиционна компания Immoeast AG, която е спряла почти всичките си проекти, отчете по-голяма загуба за първите девет месеца на финансовата си година, след като стойността на активите й намаля с 1,14 млрд. евро, пише Bloomberg.
Загубата преди данъци за периода до 31 януари нараства до 2,28 млрд. евро от 1,12 млрд. година по-рано, съобщават от базираната във Виена компания. Нетната стойност на активите се понижава 31% до 7,03 евро на акция.
След преструктуриране в началото на март в рамките на групата Immofinanz, която притежава 55% от Immoeast, компанията притежава австрийски активи на стойност 1,47 млрд. евро. Това направи Immoeast по-малко зависима от Източна Европа, която формираше всичките й активи. Регионът вероятно ще изпадне в рецесия тази година, казаха от Международния валутен фонд на 29 януари.
„В резултат на все така трудната обстановка на пазара на недвижими имоти не можем да изключим вероятността от бъдещо обезценяване“, пише в съобщение на компанията. Immoeast е в процес на преговори за отмяна на други проекти на стойност 1,15 млрд. евро.
За период от шест месеца до вчера акциите на Immoeast са паднали с 31% на борсата във Виена, с което пазарната капитализация на компанията се е понижила до 1,15 млрд. евро. Тези на Immofinanz AG са загубили 66% от стойността си.
Оперативната загуба за първите девет месеца се повишава до 1,41 млрд. евро от 1,19 млрд. евро година по-рано. Приходите нарастват с 19% до 252,7 млн. евро.

Компанията планира продажбата на някои активи, стана ясно този месец. Тя притежава имоти в Румъния, Чехия, Русия, Полша, Унгария, Словакия, Хърватска, Сърбия, Словения, Украйна и България. Сред имотите на компанията у нас са офис сграда в София на ул. Антим I, както и дял в проект за апартаментен комплекс в Свети Влас и ваканционен проект в Царево.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *