Загубата на Nokia намалява през третото тримесечие

Акциите на Nokia отчитат ръст от 4% днес, след като компанията обяви последните финансови резултати на групово ниво, преди продажбата на подразделението за мобилни телефони на Microsoft.

Оперативната печалба е на стойност 118 милиона евро (162 милиона долара) за третото тримесечие, при загуба от 564 милиона евро година по-рано.

Финландският производител на мобилни телефони е намалил и нетната си загуба, до 104 милиона евро, при нетна загуба от 934 милиона евро за третото тримесечие на 2012.

Има добри новини и за серията смартфони Lumia. Продажбите на устройствата от високия ценови клас продължават да са високи, като на тримесечна база ръстът е от 19% до 8.8 милиона устройства.

Обемите при по-евтините мобилни телефони също растат, с 4%.

Нетните продажби на Nokia Group са в размер на 4.7 милиарда евро за третото тримесечие, практически без промяна спрямо предходното тримесечие и с 22% под третото тримесечие на 2012.

„Третото тримесечие бе сред най-трансформационните в историята на компанията ни. Станахме пълновластен собственик на NSN (Nokia Solutions and Networks) и договорихме продажбата на бизнеса с мобилни телефони на Microsoft, сделки, които вярваме, че радикално ще променят бъдещето на Nokia, за добро“, коментира Тимо Ихамуотила, главен финансов директор и временен президент.

През септември, софтуерният гигант Microsoft обяви, че ще придобие бизнеса с мобилни телефони и услуги на Nokia за 7.2 милиарда долара. Сделката се очаква да бъде финализирана през първото тримесечие на 2014 и трябва да бъде одобрена от регулаторите и акционерите.

Nokia solutions and networks (NSN), подразделението, което е в основата на бизнеса на групата, след продажбата на бизнеса с мобилни телефони, разочарова през тримесечието. Оперативната печалба пада с 9%, докато продажбите се сриват с цели 26%.

Въпреки това, Ихамуотила е уверен, че подразделението е генерирало „солидна рентабилност“, въпреки традиционно неблагоприятните сезонни фактори през третото тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *