Загубите от кризата са над $4 трилиона

Загубите от отписване на активи от банките ще достигнат 4.1 трилиона долара, съобщи МВФ. Институцията е включила в тази оценка загубите, свързани с обезценяването на американските активи (2,71 трилиона долара), на европейските (1.19 трилиона) и на японските (149 милиарда), съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП. Оценката, която се отнася за периода от началото на финансовата криза през лятото на 2007 г. до 2010 г., е публикувана в последния „Доклад за световната финансова стабилност“ на Фонда. Предишната оценка, оповестена през януари, вземаше предвид само американските активи и възлизаше на 2,100 трилиона долара.
Досега американските банки са поели около половината от отписванията, пред които са изправени, а европейските, които са особено уязвими заради Източна Европа – една пета, допълва „Файненшъл таймс”. Като цяло банките ще понесат около две трети от споменатата загуба, а останалото – застрахователни компании, пенсионни фондове, хедж фондове.
„Световната финансова система е подложена на много сурово изпитание в момент, когато кризата се разширява към домакинствата, предприятията и банките, както в развитите, така и в развиващите се страни“, пише в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *