Загуби за американските фондови борси след продажба на акции на топ компании

Цената на европейските акции остана почти без промяна през първия ден на седмицата. Повечето американски акции поевтиняха на 15 септември, като компаниите с малък капитал и технологичните компании отчетоха най-големи загуби. Днес, 16 септември, азиатският бенчмарк фондов индекс се колебае между печалби и загуби, преди началото на срещата на Федералния резерв в САЩ по-късно, пише Bloomberg.

Stoxx Europe 600 се сви с 0.1% до 343.91 пункта. Бенчмаркът отчете 1% спад в седмицата до 12 септември. Причината беше несигурността на инвеститорите относно това дали мерките на Европейската централна банка за стимулиране на икономиката ще са достатъчни. 0предстоящият тази седмица референдум за независимост в Шотландия също оставя много въпросителни след себе си, както и страхове, че евентуално отделяне на страната от Великобритания, ще подтикне и други области да поискат независимост.

Индустриалното производство в Китай се е увеличило само с 6.9% през август, спрямо 9% през юли, стана ясно от доклад на националната статистика от 13 септември. Продажбите на дребно също отчетоха по-нисък ръст спрямо предходния месец. По-този начин китайската икономика повиши несигурността на пазарите като цяло.

Групата на компаниите произвеждащи петрол и газ в Европа отчете спад на акциите си с 0.9%, като Fugro NV отчете 2.8% спад, а Neste Oil Oyj загуби 3%.

Индексът Stoxx 600 увеличи загубите си след като доклад от САЩ показа, че индустриалното производство в страната неочаквано се е свило, за пръв път от януари.

Акциите на производителя на бира SABMiller поскъпнаха с 9.8% до 3740 пенса, а на Heineken – с 1.3% до 60.18 евро. Производителят а Amstel потвърди, че е отхвърлил предложение за придобиване от SABMiller и възнамерява да остане независима компания.

Акциите на Air France-KLM поевтиняха с 3.3% до 8.27 евро, след като компанията съобщи, че очаква най-сериозната стачка от 1998. Протестите на работниците ще струват на компанията 20 млн. евро на ден.

Индексът FTSE 100 загуби по-малко от 0.1% в понеделник, като акциите на Lloyds Banking Group Plc поевтиняха с 1.4% до 73.5 пенса, а на Royal Bank of Scotland Group Plc – с 0.9% до 346.7 пенса. Двете банки са най-големите кредитори в Шотландия.

Германският бенчмарк DAX се покачи с 0.1%, докато CAC 40 загуби 0.3%. Италианският FTSE MIB Index и португалският PSI 20 отчетоха най-големите загуби сред 18 западноевропейски държави, като се понижиха с по повече от 1%.

Standard & Poor's 500 се сви с 0.1%. Nasdaq 100 и Russell 2000 загубиха по поне 1%, след като инвеститорите продаваха акции на едни от най-печелившите компании на бичи пазара.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижи прогнозите си за растеж в най-големите развити икономики поради повишаващите се геополитически рискове и увеличаващата се опасност от дефлация в Европа.

В понеделник беше отчетен и най-големият обем на продажби акции на скъпи компании. Акциите на Facebook Inc. се сринаха с 3.7%. TripAdvisor Inc., Micron Technology Inc. и Netflix Inc. загубиха поне по 3.9%. Акциите на Tesla Motors Inc. потънаха с 9.1%, най-лошият им ден от месец май.

В Азия днес, SoftBank Corp., инвеститор в онлайн търговеца на дребно Alibaba Group Holding Ltd., отчете ръст на акциите си с 3.6% на фона на предстоящото първично публично предлагане на търговеца.

Бенчмаркът MSCI Asia Pacific остана почти без промяна на 144.99 пункта в 11:16ч. в Токио. Topix загуби 0.3%. Shanghai Composite се покачи с 0.1%.

Сутрешната сесия на Хонгконгската фондова борса беше отменена заради тайфунът Kalmaegi.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *