Задават ли се нови проблеми за американските потребители?

Начинът по който американците „затягат коланите“ се е променил драстично през последните години, което е важен показател за бъдещи оценки на финансовите пазари.
В дните преди спукването на имотния балон в САЩ, неплатежоспособните граждани правеха всичко възможно, за да запазят къщите си. Така те първо спираха плащанията си по кредитните карти, ако това не помогнеше спираха изплащането на лизинга за колата и чак тогава се стигаше до ипотечния кредит. При днешните условия обаче, списъка с приоритети като че ли се преобръща, коментират от Ройтерс.
Дали пък имотът вече не е такава ценност за американците, особено след като цената му пада непрекъснато. Дали скоро няма да видим задлъжнели американци, които първо продават имота си, след това колата си и чак тогава плазмения телевизор?
Така или иначе, кредитният балон беше създаден в следствие на създалата се криза в имотния сектор, която пък беше последвана от негативно развитие при автомобилните кредити и чак на края дойдоха главоболията с кредитните карти. Според данни на Федералния резерв, просрочването на задълженията по кредитните карти с повече от 30 дни е нараснал до 4.55%, което е най-високото им ниво от 2003 г.
За разлика от последната банкова криза от началото на 90-те година, когато кредитните карти бяха ударени преди ипотеките, сега ситуацията се преобръща. Все пак, ситуацията в момента е малко по-различна от тогава.
През последните няколко години, на преден план в САЩ излязоха вторичните ипотеки, които дадоха възможност на хора с лоша кредитна история да теглят заем за покупка на имот. Освен това, първоначалните вноски слязоха почти до нула, а комбинацията от двете даде възможност на почти всеки американец да бъде одобрен за отпускане на кредит. Това обаче съсипа финансовата дисциплина на населението, за което имотът вече не представляваше ценност, а по-скоро тежест, която бързо може да захвърли, когато цената тръгне надолу. Така и стана.
Предпочитанията да запазиш първо новата си Тойота и телевизор пред покрива над главата си, ни води до друго плашещо разкритие. Много американци бяха свикнали да живеят доста над възможностите си, а работните им заплати не успяваха да покрият всичките им задължения. Когато имотът, в който живеят, започна да губи стойност, първото логично нещо беше да го зарежат, тъй като вече не е добра инвестиция. Автомобилът им трябва, за да ходят на работа, а без кредитна карта няма да могат дори да си напазаруват.
Изводът е ясен: проблемите с кредитните карти съвсем скоро ще се стовари над американските потребители, както това вече се случи с имотите. Няма да е преувеличено ако кажем, че проблемите ще обхванат и търговците, които са свикнали да продават стоките и услугите си срещу пластмасова карта.
Първите сигнали за назряваща криза вече са налице. Попълнените заявления за прекратяване на плащанията по кредитните карти са скочили до общо 76120 през февруари, което е с 37% повече на годишна база.
Ситуацията притеснява все повече и американската централна банка (ФЕД). Вицепрезидентът на институцията Доналд Кон коментира миналия вторник пред Сената, че банката наблюдава отблизо проблемите с кредитните карти, ипотечните и търговските кредити. Анализатори коментират, че една нова финансова криза е последното нещо, от което американците се нуждаят в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *